Jeffrey Jongeneelen geeft het goede voorbeeld

Jeffrey Jongeneelen© Archief

Gertjan van Geen
Rijnsburg

Hij las dinsdagochtend in het Leidsch Dagblad dat hij de beste amateurvoetballer van het afgelopen was en liet ’s avonds de voeten spreken. Jeffrey Jongeneelen maakte namens Rijnsburgse Boys twee wonderschone goals, waardoor de Uien zaterdag met een voorsprong naar Spakenburg afreizen voor het tweede deel van de finale van de nacompetitie om een plek in de tweede divisie.

Op Facebook plaatste Jongeneelen trots een foto van de krantenpagina. ’Altijd leuk. Hopelijk dit seizoen nog mooier afsluiten’, gaf hij als commentaar erbij.

Rijnsburgse Boys is halverwege een heel eind op weg. Niet alleen door de overwinning, ook door het feit dat het dinsdag met een gemankeerde ploeg speelde, die zaterdag mogelijk een klasse beter is.

Zo ontbrak topscorer Joel Tillema, die zaterdag bij Westlandia een domme gele kaart kreeg en geschorst was. Jordy Strooker keek geblesseerd toe. Joost Leonard zat op de tribune met een gebroken neus. Tillema en Strooker zijn zaterdag zeker inzetbaar en niemand moet raar opkijken als Leonard zich een masker laat aanmeten en zijn laatste duel in het geelzwart gaat spelen.

Traditie

Hoe de opstelling ook was, Rijnsburgse Boys hield de traditie van een vroege achterstand levend. Er was negentien minuten lang geen vuiltje aan de lucht toen de eerste de beste Spakenburgse aanval een treffer opleverde. Kelvin Maynard, die niet veel later gebleseerd uitviel, profiteerde van geklungel in het centrum van de verdediging: 0-1.

Dat was het signaal voor Jongeneelen om zijn ploeg bij de hand te nemen. Binnen twee minuten volleerde hij de bal vanaf de rand van het strafschopgebied verwoestend langs keeper André Krul. ,,Ik moest het maar laten zien ook’’, zei Jongeneelen. ,,Ik stond al vier wedstrijden droog. Ik had wel vier assists, maar hier sta ik ook voor in het veld.’’

Eenvoudig

Diep in de tweede helft stond Jongeneelen er weer. En voorzet van Roderick Gielisse werd omhoog gekopt. Tussen drie verdedigers in nam de nummer 10 de bal fenomenaal aan, met rechts schoof hij hem binnen. Jongeneelen: ,,Ik weet niet hoe ik het deed, maar ik voelde me goed. Ik kon de bal precies goed leggen.’’

Rijnsburgse Boys bleef in de laatste twintig minuten eenvoudig overeind en heeft daarmee een prima uitgansgpositie voor de return. De ploeg van trainer Pieter Mulders kan daarmee niet alleen de tweede divisie bereiken, maar er tevens voor zorgen dat het laatste amateurvoetbalbolwerk sinds de invoering van het profvoetbal de hoogste amateurrangen verlaat.

Na het missen van de topklasse door Quick Boys en Noordwijk en de vorig jaar mislukte poging van IJsselmeervogels om zich voor de tweede divisie te plaatsen, is Spakenburg de enig overgebleven club die altijd op het hoogste amateurniveau speelde.

Jongeneelen: ,,We gaan daar niet heen om de voorsprong te verdedigen, maar om te winnen.’’

Rijnsb. Boys-Spakenburg 2-1

19. Maynard 0-1, 21. Jongeneelen 1-1, 71. Jongeneelen 2-1.

Scheidsrechter: De Brito.

Toeschouwers: 2250.

Rijnsbursge Boys: Nieuwkoop, Gielisse, Artien, Prijs (90. Sardar), Van den Oever, Verdam, Goeman, Jongeneelen, Hudepohl, Tjon a-Njoek, Serbony.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.