Jonge Leidse roeiers op koers voor succes bij WK

© Foto ANP

Coen Eggenkamp
Poznan

Bij de wereldkampioenschappen voor roeiers onder de 23 jaar in Poznan laat een aantal van onze regionale roeiers zich van hun beste kant zien.

Vooraf werd niet verwacht dat de vier Leidenaren in de mannenacht potten zouden kunnen breken bij het evenement in Polen. Maar tijdens de voorwedstrijd roeide het octet met Gert Jan van Doorn, Bart Roovers, Finn Florijn en stuurman Björn Kwee aan boord zelfs verrassend naar de winst, ruimschoots voor Frankrijk en Italië, en plaatste zich daarmee rechtstreeks voor de finale.

Desalniettemin lijkt een medaille nog te hoog gegrepen voor het jonge achttal van coach en Njord-coryfee Willem Jan de Widt, van wiens pupillen op een enkeling na nog nooit iemand op dit titeltoernooi in actie kwam.

In de andere heat bleken de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Roemenië en Duitsland beduidend sneller dan het Nederlandse gezelschap.

Een medaille behoort nog wel tot de mogelijkheden bij Mieke Wilms. De roeister van Njord eindigde vorig jaar al als vijfde in dit nummer en lijkt met haar boot flinke progressie te hebben gemaakt. Samen met Martine van den Boomgaard, Minke Holleboom en Bente Paulis kwam Wilms via een tweede plaats in de voorwedstrijd in de herkansing terecht. Daar roeide het kwartet naar een overtuigende winst, anderhalve seconde voor Duitsland.

Samen met dat land en Groot-Brittannië gaat de ploeg dit weekeinde op voor een medaille. Roemenië is op basis van de eerder gevaren races de topfavoriet voor het goud.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.