’Pestprofessor’ Van IJzendoorn vertrekt bij Instituut Pedagogische Wetenschappen

Arianne Mantel en Bart Mos
Leiden

Het is einde oefening voor de Leidse ’pestprofessor’ Rien van IJzendoorn. De internationaal vermaarde hoogleraar pedagogiek en winnaar van de Spinozaprijs 2005 vertrekt per komende week bij de Universiteit Leiden. Zijn positie is onhoudbaar geworden.

Het faculteitsbestuur van de universiteit heeft vandaag bekendgemaakt dat er een overeenkomst met de hoogleraar is gesloten waarin is vastgelegd dat hij niet meer terugkeert op zijn werkplek tot zijn pensioen in mei 2018. Hij dient daarvoor verlof op te nemen. Tot die tijd mag hij promovendi begeleiden die daar nadrukkelijk om verzoeken.

De omstreden hoogleraar pedagogiek Van IJzendoorn voerde afgelopen jaren samen met zijn vrouw en collega-hoogleraar Adriana Bus en hoogleraar Marian Bakermans een schrikbewind op het Instituut Pedagogische Wetenschappen. Hun intimidaties leidden er volgens een intern rapport toe dat diverse onderzoekers werden ontslagen, overspannen raakten of met ruzie vertrokken.

Van IJzendoorn was in april door de universiteit al verzocht om niet meer op het instituut langs te komen. Volgens het vernietigende rapport van waarnemend directeur Eric Fischer werd het werkklimaat onder Van IJzendoorn gekenmerkt door ’angst, intimidatie, kwaadsprekerij, blokvorming, laakbaar gedrag op gebied van wetenschap, eigengereid optreden, oncollegiaal gedrag, overtreden universitaire regels, loopjes nemen met waarheid en niet nakomen van afspraken’.

In een schrijven aan zijn medewerkers van de faculteit meldt Van IJzendoorn dinsdag dat hij diep geschokt is door ’vage, beledigende en ongefundeerde beschuldigingen’ die tegen hem zijn ingebracht en het ’laffe lekken daarvan naar De Telegraaf’. ,,Dat was beneden alle peil.” Hij noemt het triest dat hij na bijna veertig jaar zo afscheid moet nemen.

Zijn collega Marian Bakermans zou volgens bronnen binnen de Universiteit Leiden al geruime tijd niet meer op het pedagogisch instituut zijn geweest. Het is onduidelijk of zij aan zal blijven.

Professor Adriana Bus vertrok al eerder. Zij is met pensioen; om die reden heeft instituutsdirecteur Fischer bij het Leidse College van Bestuur ook niet om haar ontslag gevraagd.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.