Spreekuur voor taalachterstand in Bibliotheek Bollenstreek

Roy Hazenoot
Bollenstreek/Oegstgeest

Bibliotheek Bollenstreek gaat vanaf mei in de vestigingen in Noordwijk, Noordwijkerhout, Teylingen, Lisse en Oegstgeest wekelijks een spreekuur houden voor mensen met een taalachterstand. Het actief bestrijden van analfabetisme is naast het uitlenen van boeken een van de speerpunten van de bieb geworden.

Minister Jet Bussemaker (cultuur) vindt dat de bibliotheek zich opnieuw moet uitvinden. „En dat zijn we ook een beetje aan het doen”, zegt Minou Niemantsverdriet, taalconsulent bij Bibliotheek Bollenstreek. De hoeveelheid uitgeleende boeken daalt al jaren, daarom is het belangrijk voor de bibliotheek om andere activiteiten te ontplooien.

Iedereen met een taalprobleem is welkom. Vluchtelingen, werklozen, maar ook laaggeletterden die zonder problemen aan het werk zijn. Het is de bedoeling dat de vestigingen in de vijf gemeenten elk op een andere dag twee uur lang een spreekuur houden. Tijdens het gesprek kan worden beoordeeld wat de beste manier is het taalniveau op te schroeven.

De ’Voorleesexpress’ is een ander voorbeeld waarbij de veranderende taak van de bieb naar voren komt. „Dat is een methode om de laaggeletterdheid onder kinderen tegen te gaan”, zegt directeur Hans Portengen van Bibliotheek Bollenstreek. Dat een kwart van de kinderen die de basisschool verlaat een taalachterstand van twee jaar heeft, gaat hem duidelijk aan het hart. „Het is een groot tragedie. Daarom gaan wij met vrijwilligers langs bij taalarme gezinnen om voor te lezen.”

Heikel

Financiering is een heikel punt bij bibliotheken. De laatste jaren hebben zij te maken gehad met bezuinigingen. De Voorleesexpress wordt daarom ’extern gefinancierd’, zoals Portengen het noemt. „We hebben bedragen ontvangen van de Kinderpostzegelactie, Rotary Club en volgende week krijgen we een donatie van de Lionsclub uit Teylingen.”

Het meeste geld komt van gemeenten. Soms wijkt een dorp af van de rest door een bepaald project te financieren. Noordwijk heeft extra geld gegeven voor het programma ’Digisterker’ dat binnenkort in het kustdorp van start gaat. De cursus richt zich op het leren omgaan met DigiD. Hiermee kunnen overheidsdiensten online worden gedaan, bijvoorbeeld belastingaangifte. Portengen: „Voor sommigen is dit een probleem. Terwijl het in de huidige samenleving van zelfredzaamheid steeds belangrijker wordt.”

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.