Ontheffing leidt tot ’buitensporig veel dierenleed’ voor ganzen

Nelleke Groot
Leiden/Regio

Hele roedels ganzen in de regio gaan een langzame en pijnlijke dood tegemoet. Dat is het gevolg van een ontheffing van de regelgeving die de provincie Zuid-Holland heeft verleend. Dankzij deze beslissing mogen de dieren worden gewurgd door ze rond te slingeren aan hun nek.

In de landelijke gebieden om Leiden en rond de Kagerplassen worden de dieren al enkele jaren gedood. Ze vormen in grote hoeveelheden een gevaar voor het vliegverkeer rond Schiphol en vernielen de gewassen.

Tot op heden bracht de Faunabeheereenheid de dieren door middel van een geweerschot om het leven, een meer ’diervriendelijke’ manier om de ganzenpopulatie te controleren. De nieuwe ontheffing geldt voor plekken waar het gebruik van een geweer niet mogelijk is zoals de bebouwde kom, tussen kassen, langs wegen en in natuurgebieden. Bovendien mogen de dieren tot een afstand van 25 kilometer worden vervoerd, een stressvolle ervaring voor ze.

De Partij voor de Dieren Zuid-Holland maakt zich kwaad om de verleende toestemming. Fractievoorzitter Carla van Viegen noemt het een ’middeleeuwse methode die leidt tot buitensporig veel dierenleed’. ,,Bovendien mogen de ganzen nu ook worden gedood in Natura 2000 gebieden, zwaar beschermde natuur’’, aldus de fractievoorzitter. ,,Dit verstoort niet alleen de ganzenpopulatie, maar heeft ook invloed op andere dieren en planten.’’ De partij heeft vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten en beraadt zich op vervolgstappen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.