AZ bevrijdt Ricardo van Rhijn

Ricardo van Rhijn in het shirt Club Brugge.

Ricardo van Rhijn in het shirt Club Brugge.© Foto EPA/JOSE COELHO

Arnold Aarts
Alkmaar

Het regende, het was op kunstgras en veel spelers ontbraken wegens interlandverplichtingen. Maar toch voelde de eerste training bij AZ voor Ricardo van Rhijn als een bevrijding. De 26-jarige Leidenaar is opgelucht dat zijn uitzichtloze periode bij Club Brugge voorlopig ten einde is.

AZ huurt de verdediger voor één seizoen. Het contract van Van Rhijn in Brugge loopt daarna nog een jaar door. Maar een terugkeer lijkt niet realistisch gezien zijn recente ervaringen bij de club. ,,Dat kan natuurlijk nog veranderen, maar voorlopig wil ik daar eventjes niet aan denken’’, vertelde hij na de training.

Van Rhijn maakte vorig jaar de overstap van Ajax naar Club Brugge, waar hij werd herenigd met oud-ploeggenoot Stefano Denswil. Na een goede start kreeg hij na de winterstop mede door blessures een terugval. Dit seizoen wilde hij weer voor zijn kans gaan.

,,De voorbereiding ben ik volle moed begonnen. Maar het was al vrij snel duidelijk dat ik niet meer welkom was en dat niet meer op mij werd gerekend. Vanaf dat moment mocht ik niet meer met de groep meetrainen. Wel van de trainer, maar niet van andere mensen binnen de club.’’

Directeur Vincent Mannaert liet in de media weten dat Van Rhijn moeite heeft met de ’Belgische manier van verdedigen’. Van Rhijn: ,,Ik weet niet precies wat dat inhoudt, maar mijns inziens is dat geen vak apart. Dus ik weet niet wat ik met zo’n opmerking moet.’’

De uitzichtloze situatie knaagde aan Van Rhijn, die steeds ongelukkiger werd in Brugge. Hij verlangde meer en meer terug naar vrienden en familie. Vaker dan ooit had hij behoefte aan een ’vertrouwde omgeving’. De achtvoudig international was dan ook dolblij dat AZ zich meldde, op amper veertig minuten rijden van zijn woonplaats Leiden.

,,Het zijn voor mij optimale omstandigheden om het goede gevoel weer te krijgen. Dit seizoen speelt AZ heel aanvallend voetbal, dat past goed bij mijn type spel. Het is een sterke ploeg die goed meedraait in de Nederlandse competitie. Ik denk dat ik in deze groep absoluut een meerwaarde kan zijn.’’ Van Rhijn wil uiteraard zoveel mogelijk spelen bij AZ. Maar op zijn favoriete positie (rechtsback) doet de Zweed Jonas Svensson het uitstekend. Ook op de andere plekken waar Van Rhijn kan voetballen (centrale verdediger en controlerende middenvelder) is er vooralsnog weinig reden om te wisselen. Directeur Max Huiberts en trainer John van den Brom hebben Van Rhijn laten weten dat hij in eerste instantie stand-in is in plaats van basisspeler. Dat vindt hij geen probleem. ,,Dat is alleen maar goed. Het is aan mij om te laten zien dat ik nog beter ben dan de spelers die er staan.’’

Van Rhijn was gisteren niet de enige nieuwkomer op het trainingsveld. Ook Fredrik Midtsjø, die werd overgenomen van het Noorse Rosenborg, meldde zich voor het eerst. In tegenstelling tot Van Rhijn is aanvallende middenvelder Midtsjø (24) wedstrijdfit. De dubbele ontmoeting met Ajax in de Europa League speelde hij volledig mee.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.