Noordwijk wil marketing naar zich toe trekken

Roy Hazenoot
Duin- en Bollenstreek

Het gezamenlijke plan om de economie in de Duin- en Bollenstreek aan te jagen, is door alle betrokken gemeenteraden aangenomen.

De ’economische agenda’, zoals het plan heet, bestaat uit tien punten waarvan regionale marketing, toerisme, ruimtevaartindustrie en de bloembollenteelt de belangrijkste zijn. Elke gemeente neemt de verantwoordelijkheid van een aantal punten op zich.

Noordwijk meer ervaring

Hillegom, Lisse, Teylingen en Noordwijkerhout zijn zonder meer akkoord gegaan. Noordwijk wil het onderwerp ’marketing’ - dat bij Teylingen hoort - naar zich toe trekken. De gemeenteraad van de badplaats heeft hiervoor een motie aangenomen. Het toeristische dorp heeft de meeste ervaring in marketing en zou daarom de leiderschapsrol moeten krijgen, zo is de redenatie.

Bas Brekelmans, wethouder in Teylingen en coördinator van de economische agenda, beaamt dat de badplaats de meeste expertise heeft. „Dat wil niet zeggen dat Teylingen dit niet kan doen. Een ander punt is dat de agenda uit tien onderwerpen bestaat, verdeeld over zes gemeenten. Als Noordwijk ook marketing erbij doet, heeft zij er drie.” De coördinator vindt dat onevenredig veel.

„De motie hoeven we niet te volgen”, gaat hij verder. „Maar ik wil het daar met de andere gemeenten eerst over hebben voordat ik hier uitsluitsel over kan geven. Het is nu niet het moment om oorlog te gaan voeren. De agenda is juist opgesteld om samen te werken.”

Bijzondere rol Katwijk

Katwijk vervult een bijzondere rol. Omdat het kustdorp zich heeft aangesloten bij de Leidse tegenhanger van de economische agenda, kan of wil het niet volledig meedoen met de bollengemeenten. In Teylingen leidt dit tot onvrede bij het CDA. De partij vindt dat de Katwijkers ’van twee walletjes eten’.

In de Katwijkse gemeenteraad is ook discussie over die status aparte, maar wethouder Klaas Jan van der Bent vindt dat ’iedereen moet wennen aan het feit dat sommige regiogrenzen kunstmatig zijn getrokken’. „Geef ons de gelegenheid om mee te doen met een paar projecten. We helpen waar we een gezamenlijk belang hebben. Samenwerking beloont zich altijd ergens terug.’’

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.