Leiden mist doelen voor sociaal beleid

leiden

Leidenaars met een minimuminkomen hebben door plaatselijke regelingen meer te besteden dan andere Nederlanders, maar het is onduidelijk of de verdeling van het geld uit die regelingen wel uitpakt zoals beoogd. Dat is de belangrijkste conclusie uit het rapport 'Minimabeleid de maat genomen', dat de Leidse Rekenkamercommissie deze week presenteerde.

De gemeente zoekt al jaren de grenzen op van sociaal beleid. Dat hebben de plaatselijke politici ook zo met elkaar afgesproken en menig partij klopt zich ervoor op de borst dat Leiden meer dan andere gemeentes uitgeeft om Leidenaars te helpen die het niet zo breed hebben. Daarvoor zijn meerdere plaatselijke regelingen in het leven geroepen. Kritiek is er ook: méér uitgeven is niet noodzakelijkerwijs nuttig uitgeven.

Alleen heeft de politiek nooit doelen vastgelegd voor het minimabeleid. En dus is de doeltreffendheid van het beleid op dat punt niet te controleren. De Rekenkamercommissie adviseert dan ook alsnog vast te leggen waar het sociale geld bij voorkeur naartoe moet.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.