Politiek en buren zetten vraagtekens bij palingkweker Oegstgeest

Ruud Sep
Oegstgeest

De plannen van Rijnsburger Marco van den Bosch om aan de Vinkeweg in Oegstgeest palingen te gaan kweken, roken en verkopen, stuiten zowel in de buurt als in de politiek op verzet.

Drie buren kondigden donderdagavond aan dat zij officieel bezwaar zullen maken op het moment dat de gemeente serieus aan de slag gaat met het plan.

Raadsleden reageerden vooral verbaasd omdat hen was voorgespiegeld dat de buren geen enkel bezwaar hadden tegen de plannen.

Van den Bosch wil zijn bedrijf opzetten op de plaats van het voormalige glastuinbouwbedrijf aan de Vinkeweg 73. Hoewel het bestemmingsplan op dit moment geen palingbedrijf mogelijk maakt, wil de provincie wel toestemming geven.

Grote zorgen

De nieuwe invulling zorgt voor een opener landschap. Ook burgemeester en wethouders stonden niet afwijzend tegenover de plannen.

Drie buren maken zich echter grote zorgen. De directe buurman, veehouder Peter Brussee, is bang dat zijn nieuwe buurman hem op termijn in de weg gaat zitten bij het runnen van zijn bedrijf.

Misverstand

Daarnaast heeft hij de vrees dat Van den Bosch weliswaar klein wil beginnen met zijn palingbedrijf, maar dat hij op termijn mogelijk enorm zou kunnen groeien.

Volgens wethouder Wendelien Tönjann berust dat laatste op een misverstand. Op het moment dat de palingkweker toestemming krijgt om te beginnen, wordt de uitbreidingsmogelijkheid geschrapt.

Toch hielden de raadsleden hun twijfel. Over twee weken praten ze verder over de zaak.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.