Klopjacht illegaal wonen in Kaag en Braassem

Annelies Karman
Kaag en Braassem

Kaag en Braassem opent een grootschalige jacht op illegale huisvesting. Daarmee wil de gemeente onder meer uitkeringsfraude opsporen.

Het gaat om bijvoorbeeld een student die in een bedrijfswoning van zijn vader woont, terwijl hij eigenlijk staat ingeschreven in zijn ouderlijk huis. Sommige mensen geven expres een ander adres op, zodat ze meer toelages of uitkering krijgen.

,,Als je misbruik van sociale voorzieningen niet aanpakt, gaat dat ten koste van het draagvlak’’, zegt wethouder Floris Schoonderwoerd. ,,Dat is mijn overtuiging. Steun is er alleen voor mensen die het echt nodig hebben.’’

Ook let Kaag en Braassem daarbij op arbeidsmigranten, die bijvoorbeeld in een voormalig kantoor zitten. Op dit moment pakt de gemeente alleen illegale bewoning aan als de politie, brandweer of gemeente er toevallig achter komt. Zo was er in januari een reanimatie in de Oud Adeselaan in Rijpwetering, waarbij de hulpdiensten ontdekten dat minstens acht Polen illegaal in het pand wonen. In het bestemmingsplan staat namelijk dat het een dienstwoning bij een bedrijf is, daarom mogen er niet zoveel mensen in leven.

,,We hebben best veel lege bedrijfswoningen in Kaag en Braassem waar ’s avonds toch licht brandt’’, weet Schoonderwoerd. ,,We gaan niet overal in de gemeente aanbellen en tandenborstels tellen. Als je woonfraude aan wilt pakken, kom je achter je bureau een heel eind. Uit adresgegevens, informatie van de belastingdienst en gas- en elektriciteitsverbruik kun je een hoop opmaken.’’ Bij verdenking wordt een adres gecontroleerd. ,,In de praktijk blijkt dan dat je niet vaak mis zit.’’

Ook de gemeente Alphen aan den Rijn controleert plekken waar arbeidsmigranten wonen, zo werd deze week bekend. Niet zozeer om te kijken waar ze illegaal zitten, maar om te zien hoe de omstandigheden zijn. Dit omdat Alphen vreesde dat er veel misstanden waren. Zevenhonderd kwekers in Hazerswoude, Boskoop en Koudekerk aan den Rijn kregen bezoek van controleurs. Tien plekken kwamen als de bus als onveilig. Vier huizen bleken erg vies te zijn. Daarnaast werden er zes kleine hennepkwekerijen ontdekt en ontmanteld.

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.