Zeiler Mark Slats tweede in zware race

Zeiler Mark Slats tweede in zware race
Mark Slats tijdens de race met zijn Ohpen Maverick nabij Lanzerote.
© PR Foto
Wassenaar

Zeiler Mark Slats uit Wassenaar is als tweede om Kaap de Goede Hoop in Zuid-Afrika gevaren. De waaghals doet mee aan de prestigieuze Golden Globe Race en ligt op koers om in de prijzen te vallen.

Acht weken geleden ging Slats met zeventien concurrenten in Frankrijk van start om over de wereld te zeilen. Ze volgen de route van Sir Robin Knox-Johnston.

Hij zeilde in 1968 als eerste solo en non-stop de wereld rond. De Golden Globe is een eerbetoon aan die prestatie.

Oude apparatuur

Doordat alleen technologie uit de jaren zestig van de vorige eeuw mag worden gebruikt, is niet al te veel bekend over hoe het Slats vergaat. Hij kan niet naar huis bellen om te zeggen hoe het met hem gaat.

Ook mag hij geen gebruikmaken van elektronische navigatie-apparatuur. Dit maakt de Golden Globe Race een van de zwaarste zeilraces ter wereld. Inmiddels zijn al zes van zijn concurrenten uitgevallen.

Wel kan hij af en toe via de zogeheten Yellowbrick Tracker een kort bericht naar het thuisfront sturen (berichten ontvangen kan niet). Uit zijn verslag van de afgelopen weken blijkt dat hij het niet slecht heeft. Slats leest veel boeken, heeft tonijn gevangen en krijgt regelmatig bezoek van albatrossen.

Slecht weer

Sinds hij Zuid-Afrika heeft bereikt, zijn de korte berichtjes anders van toon. Kaap de Goede Hoop vormt niet alleen de overgang van de Atlantische naar de Indische Oceaan, maar ook tussen goed en slecht weer.

Hij spreekt over sneeuw, hagel, harde wind en grote golven. Slats verwacht dat de condities in het zuidelijke deel van de oceaan nog veel slechter gaan worden.

Vanuit de Indische Oceaan vervolgt de Wassenaarse waaghals zijn weg richting Australië. Zonder aan land te komen, varen de equipes ten zuiden van Sydney door naar de Stille Oceaan.

Als de grootste plas water van de wereld is bedwongen, komen de zeilers via Kaap Hoorn terug in de Atlantische Oceaan en vervolgen ze hun koers naar Frankrijk waar ze begin volgend jaar moeten aankomen.

Slats won eerder dit jaar al een andere grote race. In recordtijd roeide hij in zijn eentje van Europa naar Noord-Amerika.

Meer nieuws uit Sport Regionaal