EU verbiedt definitief handel in 39 soorten planten en dieren

Leonie Groen
Brussel

De wasbeer als huisdier mag vanaf 3 augustus 2016 definitief niet meer. Inmiddels leeft de exoot wel in de natuur waar hij een natuurlijke vijand vormt voor een ander dier dat ook niet meer thuis gehouden mag worden: de Rode Amerikaanse rivierkreeft. Die zwemt op zijn beurt ook rond in het wild. ,,We zullen ermee moeten leren leven’’, zegt roofdierkenner Jaap Mulder uit Groenekan, verbonden aan de Zoogdiervereniging.

Hij ziet er zo schattig uit. Nieuwsgierige kraaloogjes en een aaibare vacht. Ook zo grappig: het dier heeft handjes en voetjes. Maar schijn bedriegt. De wasbeer is een roofdier. Hij kan klauteren, maakt deuren open die gesloten moeten blijven. ,,Hij is niet te houden’’, zegt Cathrienke Brandt van het Platform Verantwoord Huisdierenbezit. De bezitters noemt ze ’idioten’.

Tien tot vijftien wasberen worden er jaarlijks gesignaleerd in de natuur in ons land. Het dier ’kruipt’ vanuit Duitsland de provincies Gelderland, Brabant en Limburg in. Veel zijn het er nog niet. Maar het worden er meer. Af en toe wordt er eentje gespot in Amsterdam. Dat is dan een ontsnapte.

Hij gaat misschien gezelschap krijgen van dieren die gedumpt gaan worden omdat er niet meer mee gefokt mag worden. Brandt verwacht geen ’explosie’. ,,Weinig mensen houden wasberen.’’

Op Marktplaats werd dinsdag geen wasbeer aangeboden. Wel een wasbeerhond à 100 euro. Ook wel: marterhond. Is gewild in de bontindustrie en komt vanuit Duitsland het noordoosten van ons land binnen. Terwijl de wasbeer tot de kleine beren behoort, is de wasbeerhond een zwemlustige hondachtige. Het wordt normaal om hem te zien, net als de Chinese wolhandkrab.

Teleurstellend

Mulder vindt het teleurstellend dat de wasbeerhond niet ook op de zwarte lijst staat. ,,Nou ja, het is al mooi dat er een lijst is. Nu moeten we hem uitbreiden.’’

Volgens de roofdierspecialist vormen de wasberen en wasbeerhonden geen bedreiging. De eersten hebben zelfs het voordeel dat zij zich tegoed doen aan de Rode Amerikaanse rivierkreeften die de sloten in het westen van het land helemaal kaal vreten. Zo krijgt dit zoetwaterdier een natuurlijke vijand.

Mulder verwacht echter niet dat de wasbeer de oplossing gaat vormen. De wasbeerhond ook niet; die eet kikkers en padden. Op de lijst staan 39 exoten, zoals de veel en vaak verkeerd gehouden Roodwangschildpad die vaak weer wordt gedumpt.

De lijst met alle verboden planten en dieren is hier te vinden.

Meer nieuws uit Regio

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.