Inwoners: N209 en N207 gevaarlijkste provinciale wegen

Annelies Karman
Hazerswoude-Rijndijk

De N209 tussen Hazerswoude-Rijndijk en de A13 en de N207 tussen Alphen aan den Rijn en Hillegom worden door weggebruikers bestempeld als de onveiligste provinciale wegen in de hele regio. Dat maakt de ANWB vandaag bekend in een rapport.

De bond vroeg leden naar hun mening over provinciale wegen. Bijna drieduizend Nederlanders reageerden.

Te smal

Voor Zuid-Holland eindigt de N215 over Goeree-Overflakkee als gevaarlijkste, gevolgd door de N209 en de N207 als tweede en derde. De N209 bij Hazerswoude-Rijndijk is volgens de ANWB-leden te smal en loopt te dicht langs het water. Bovendien rijdt er veel landbouwverkeer over de Gemeneweg. De aanwezigheid van trage tractoren kan gevaarlijke situaties opleveren, wanneer automobilisten inhalen. Ook de N207 tussen Alphen en Hillegom krijgt ervan langs. De weg is volgens de inzenders niet berekend op de grote hoeveelheid verkeer die hij te verwerken krijgt. Daarnaast is het er gevaarlijk door water, bomen, hobbels en bochten. De berm ligt volgens de leden gevaarlijk laag en door het inhaalverbod worden er ’stunts uitgehaald op de turborotondes’.

Slachtoffers

De ANWB heeft in heel Nederland onderzoek gedaan naar de provinciale wegen. Zo wil de bond een bijdrage leveren aan de veiligheid. Een kwart van de verkeersslachtoffers valt op de provinciale wegen, terwijl die slechts zes procent beslaan van het wegennet, zo legt de ANWB uit in het rapport.

Verbeteren

De provincie Zuid-Holland laat weten het onderzoek te bekijken en de resultaten ’mee te nemen’. ,,Het is altijd goed om te horen wat gebruikers van wegen vinden’’, reageert een woordvoerder. ,,We nemen veiligheid serieus en verbeteren die waar nodig per weg wanneer die voor onderhoud aan de beurt is. We doen dan zelf een groot wegbelevingsonderzoek. Daarin vragen we aan verschillende weggebruikers wat hun ervaringen zijn, kijken we naar de ongevalscijfers en toetsen we de weg op twintig punten.’’

Wél veilig

In de regio is een aantal wegen dat juist goed scoort. Zo komt de N448 van Voorschoten naar Wassenaar er positief uit, evenals de N446 tussen Leiderdorp en Ter Aar. Ook de N460 tussen Alphen en Ter Aar krijgt maar van één iemand het predicaat ’onveilig’.

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.