Jostiband is klaar voor de ZiggoDome

Theo de With
Zwammerdam

Het was een droom van de leden van de Jostiband. Het orkest, bestaande uit muzikanten met een verstandelijke beperking, bestaat vijftig jaar. Voor het jubileumconcert hadden ze hun oog laten vallen op poptempel ZiggoDome in Amsterdam. Het is ze nog gelukt ook. Op maandag 5 september spelen de Josti’s in een uitverkocht ZiggoDome.

Woensdagavond is de vaste repetitieavond van de Jostiband. Het dorpshuis op het terrein van Ipse De Bruggen in Zwammerdam stroomt langzaam vol. De instrumenten staan al klaar en de orkestleden nemen hun vaste plek in.

„Laten we snel beginnen”, steekt orkestleider Lyan Verburg van wal. „De tijd begint te dringen. Begin volgende maand is het zover. Dan staan we in de ZiggoDome.” Met dit grootse concert viert de Jostiband het 50-jarig bestaan. Het orkest, bestaande uit verstandelijk beperkte muzikanten, speelt met artiesten als Gerard Joling, Guus Meeuwis, The Voice-winnares Maan en harpist Remy van Kesteren.

Jan Smit

Voordat Remy van Kesteren aanschuift om mee te repeteren, wordt eerst het religieuze lied ’Abba Vader’ ingezet. Dat wordt altijd gespeeld als er een familielid is overleden en dat is nu ook het geval. Na dit moment van bezinning schakelt Lyan Verburg snel over naar iets vrolijkers. „We gaan ’Als de morgen is gekomen’ van Jan Smit spelen. Dat doen we in de ZiggoDome als allerlaatste met alle artiesten. Als er dan tenminste nog mensen in de zaal zitten”, zegt ze met een grijns. Humor blijkt het belangrijkste instrument van de Jostiband te zijn. Daarmee krijgt Verburg gedaan wat ze wil.

Achter de vleugel zit Gregor Bak om het muzikaal in goede banen te leiden. Drie accordeonisten stellen zich naast hem op. Ze zetten ’Bloed, zweet en tranen’ in. Theo Verweij staat klaar achter de pauken om op de juiste momenten een ferme klap uit te delen.

Coldplay

Na de pauze zit Remy van Kesteren voor het orkest. Hij speelt zowel ’Viva la vida’ van Coldplay als ’Hallelujah’ van Leonard Cohen met de Josti’s. Het klinkt niet meteen fantastisch. „Jongens, hij zit in zijn eentje op dat instrument”, berispt Lyan Verburg. „En wij zijn met 150 man. Remy kan zichzelf niet eens horen.” Na nog wat pogingen lukt het om de harpist een mooie solo te geven in ’Hallelujah’.

De orkestleider montert de boel daarna weer op. „Straks hangen er zestien camera’s in de ZiggoDome. Ook al heb je er geen zin meer in, je moet altijd blijven lachen.”

Meer nieuws uit Regio

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.