Bas Ruigrok: rots in de branding VVSB

Hielke Biemond
Noordwijkerhout

Hij heeft niet de passeerbewegingen van Tomas Tavilla, de versnelling van Maikey Parami of de fluwelen balbehandeling van Vladimir Jozic. Er gaan zelfs wedstrijden voorbij dat Bas Ruigrok voor de neutrale toeschouwer nauwelijks opvalt. Toch is de middenvelder van onschatbare waarde voor VVSB. ,,Zonder anderen tekort te doen is Bas onze rots in de branding”, stelde coach Wilfred van Leeuwen na de 4-2 zege op WKE. ,,Hij is echt top.”

Er zijn voetballers die een broertje dood hebben aan spelen in de regen en bij lage temperaturen. Het zijn de zogenaamde mooi-weer-voetballers. Er zijn ook spelers die genieten van het voetballen onder zware omstandigheden, waarbij mannelijke duels gespeeld kunnen worden en ouderwetse slidings op de tribune met applaus begroet worden. Bas Ruigrok valt in die laatste categorie.

Met zijn gezicht en voetbaltenue compleet onder de modder verscheen de Hillegommer na afloop bij de kleedkamer van VVSB. Met een brede glimlach op zijn gelaat. Ruigrok had ook alle reden om tevreden te zijn. Hij scoorde twee goals en had daarmee een flink aandeel in de achtste seizoenszege van VVSB. Het leverde hem een uitverkiezing tot man van de wedstrijd op.

Vrijwel de gehele wedstrijd daalde er regen neer op het hoofdveld van de Boekhorst. De toch al niet florissante grasmat werd compleet omgeploegd. Ruigrok had genoten van een ouderwets voetbalgevecht, waarbij de duels niet geschuwd werden. ,,Dit zijn mijn wedstrijden. Lekker fysiek het gevecht aangaan, daar houd ik van.”

Ruigrok ging voorop in de strijd, zoals hij vrijwel altijd doet. Als verdedigende middenvelder is hij bereid zich weg te cijferen voor het team. Ruigrok ontfermt zich wekelijks over de diepste middenvelder van de tegenstander. De opbouw laat hij grotendeels over aan Frans van Niel en Vladimir Jozic. Niet omdat hij dat niet kan, integendeel zelfs, maar Ruigrok weet dat zijn collega-middenvelders op dat vlak meer kwaliteit hebben.

Toch is de waardering voor Ruigrok groot en zet zijn trainer hem wekelijks als eerste op het wedstrijdformulier. Simpelweg omdat Van Leeuwen op hem kan rekenen. ,,Je mist Bas pas als hij niet meedoet”, stelde de coach ,,Hij speelt eigenlijk altijd goed en maakte vandaag ook nog eens tweede goede goals.” Ruigrok tekende voor de 2-1 en 3-2. Zijn eerste goal kwam redelijk gelukkig tot stand. De tweede was er één uit het boekje. Ruigrok kopte een corner bij de eerste paal binnen.

Bescheidenheid siert de mens. Ruigrok weigerde na afloop de credits op te eisen. ,,Ik vond dit een teamprestatie. Niemand heeft verzaakt. Er is keihard gewerkt.” Naast Ruigrok vielen ook Jozic en de bij vlagen onnavolgbare Tavilla op.

Van Leeuwen was complimenteus over zijn ploeg. ,,We hebben ze kapot gespeeld door te blijven voetballen. Op het mentale vlak hebben we ons sterk getoond, want op een gegeven moment had het weinig meer met voetbal te maken. Het wordt 4-2, maar we hadden ook met 8-3 kunnen winnen.”

VVSB: Van der Meer, Van der Slot, Zwart, Kraaijvanger, Vijlbrief, Ruigrok, Jozic, Van Niel, Parami, Serbony, Tavilla (90+1. De Rijk)

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.