Leeuwenhorst Noordwijkerhout: maak werk van je talenten

Redactie Leidsch Dagblad
noordwijkerhout

Sommige scholen bieden een extra onderwijsprogramma aan in alfavakken, sommige scholen in bètavakken; het Leeuwenhorst voor mavo/havo/vwo in Noordwijkerhout (ruim 1300 leerlingen) heeft het allemaal. Vanaf volgend jaar komt daar de specialisatie ’Chinees’ bij.

Kiezen is voor iedere leerling een vak apart, maar op het Leeuwenhorst is het tot ware kunst verheven. Al voor de eerste schooldag moet je als brugklasser uitzoeken of je naar een gewone of een ’talentklas’ wil. Directeur Cees Slats vindt dat een goede zaak. ,,Kinderen moeten worden uitgedaagd om dat te ontwikkelen waar ze goed in zijn.’’Op het Leeuwenhorst kan dat in de onderbouw in de vier talentklassen: sport, muziek, theater en science. In die klassen krijg je elke week een middag les in jouw specialisatie. Vanaf september krijgt iedere vwo-brugklasser één uur Chinees per week. In de tweede klas kunnen zij de taal als ’talent’ kiezen. ,,China is een grote economie maar ze hebben daar een totaal andere cultuur dan hier. Wij vinden het belangrijk dat kinderen daarmee in aanraking komen en zich tegelijkertijd realiseren dat Nederland maar een klein stipje is op de wereldkaart.” Op alle niveaus wordt er Spaans aangeboden.Het lijkt veel, al die keuzes. ,,Dat klopt. Maar ik besteed de vakken uit aan goede mensen en zij waarborgen de kwaliteit.’’Volgens de inspectie is de kwaliteit op het Leeuwenhorst gewaarborgd. De school staat al jaren onder het normale basistoezicht. Alleen op de Dronkers-lijst van de Volkskrant doet het vwo het met een 5,5 niet goed. ,,Dat is natuurlijk vervelend. Maar ik werk niet voor meneer Dronkers, ik werk voor de maatschappij. Je haalt bij hem een beter cijfer als je een kind dat niet goed presteert in 3 havo naar 4 vmbo laat gaan. Wij laten die leerling liever een jaar zitten. Dat is vaak beter voor het kind, al is het niet goed voor de cijfers van de school.’’En eigenlijk vindt Slats dat je de beoordeling van de inspectie ook niet zo ’zwart-wit’ moet bekijken. ,,De scholen die in de regio onder verscherpt toezicht staan, zijn niet meteen slechte scholen. Kies gewoon een school waar je je prettig voelt.’’

Deze school kies je als je:-veel wilt kunnen kiezen-Chinees op het vwo wilt

Open dagen:Leeuwenhorst, Langelaan 1, Noordwijkerhout: 22 januari (13.30-16.15 en 18.45-22 uur) en 1 februari (10-13 uur). 30 januari 20 uur: gymnasium.

Dit is een artikel in een reeks artikelen over scholen voor voortgezet onderwijs in Leiden en omstreken. Leerlingen uit groep 8 moeten voor 1 april hun keuze maken.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.