Grote scholenfusie in Bollenstreek aanstaande

Foto ANP

Foto ANP

Roy Hazenoot
Duin- en Bollenstreek

De grootste basisscholengemeenschap van de Duin- en Bollenstreek, de katholieke Sophia Stichting, gaat fuseren met haar kleinere zusje, stichting Protestants Christelijk Primair Onderwijs (PCPO). Per 1 november worden de twee besturen samengevoegd en als nader onderzoek niet voor verrassingen zorgt, gaan de katholieken en protestanten begin 2018 op in één stichting.

Hierdoor ontstaat een organisatie met 31 scholen, ruim 7500 leerlingen en bijna 600 werknemers verspreid over Katwijk, Noordwijk, Noordwijkerhout, Teylingen, Lisse en Hillegom.

Door de krachten te bundelen, zijn kinderen in de regio van goed onderwijs verzekerd, zo luidt het argument. Zowel PCPO als Sophia Stichting raakten vorig jaar namelijk in de financiële problemen.

Bij de eerstgenoemde leidde dit tot sluiting van twee schoolgebouwen, ontslag van veertig werknemers en stond zelfs het voortbestaan op het spel.

De financiële situatie heeft de twee samengebracht, maar is ook de reden van het lange tijdspad dat is gekozen. Voordat de katholieken en protestanten elkaar het jawoord geven, vindt er eerst een ’verdiepend fusieonderzoek’ plaats.

„Fusies doe je op basis van cijfers”, legt interim-bestuurder Jan van den Berg van de PCPO uit. „Het komende jaar wordt daarom gebruikt om de risico’s in kaart te brengen.”

De PCPO is dus van de twee fusiepartners de ’zwakke broeder’, maar ook het ’kleine zusje’. Met negen scholen en 1625 leerlingen is de organisatie bijna vier keer kleiner dan de Sophia Stichting.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.