25 en 22 jaar cel geëist voor liquidatie in Leiden

LEIDEN

Het Openbaar Ministerie eist forse straffen tegen twee verdachten van de liquidatie van Zeynel Er in Leiden. De officier van justitie wil dat Purmerender Leon N. 25 jaar de gevangenis in gaat en Zaandammer Mohamed H. 22 jaar. Voor de derde verdachte Jim C. uit Amsterdam vraagt ze vrijspraak.

Leon N. zou de schutter zijn, Mohamed H. de bestuurder van het busje waarin de mannen wegreden. Beiden zouden een kleine twee jaar geleden Zeynel Er voor diens huis hebben doorzeefd met tientallen kogels, onder het oog van diverse kinderen die op straat speelden.

Het vluchtbusje werd na de liquidatie in juni 2016 iets verderop in Leiden gevonden, met DNA-sporen van beide verdachten en onder meer twee handvuurwapens en het automatische wapen waarmee de liquidatie is gepleegd. Waarschijnlijk is geprobeerd de auto in brand te steken, maar is dat niet gelukt. Getuigen zagen de twee mannen op een scooter springen en met hoge snelheid wegrijden.

Wie de opdrachtgever is voor de liquidatie en wat het motief was, is ook niet bekend geworden. Er is geen connectie gevonden tussen de twee mannen en het slachtoffer. Het OM vermoedt dat de moord in opdracht is uitgevoerd voor geld. Het slachtoffer was al eerder beschoten, maar overleefde die aanslag. Kort ervoor was een collega van hem op kantoor doodgeschoten, mogelijk was dit een vergissing.

Leon N. stond ook terecht voor voorbereidingshandelingen voor een mogelijke nieuwe liquidatie. In een busje werden zware wapens, munitie en theatermaskers gevonden. Vanwege dit feit is de strafeis voor N. hoger dan voor medeverdachte H.

Samen met N. stond ook Jim C. terecht voor de mogelijke tweede liquidatiepoging omdat de spullen in zijn bus werden gevonden. Het OM heeft vrijspraak voor C. gevraagd. Hoewel de spullen in zijn bus lagen, is volgens het OM niet vast te stellen dat hij hiervan wist.

Voor de rechtspraak is de maat vol, zegt de officier van justitie. Ze noemt de liquidatie van Zeynel Er onderdeel van een verontrustende reeks en verwijst naar recente uitspraken in andere liquidatiestraffen. De straffen voor liquidaties worden steeds hoger.

'Hier moet verschil worden gemaakt. Een gevangenisstraf van zeer hoge duur is nodig', zegt de officier van justitie. Ze vindt dat Nederland een lijn moet trekken. 'Niet alleen in Amsterdam, maar ook in Den Haag.'

De rechtbank heeft inmiddels besloten de vrijspraak voor Jim C. te volgen.

Volg hier de liveblog van de rechtszaak.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.