Thuiskoks koken voor eenzame Leidse ouderen

Een extra bal gehakt voor de eenzame buurman.

Een extra bal gehakt voor de eenzame buurman.© ANP

Janneke Dijke
Leiden

Welzijnsorganisatie Radius koppelt kwetsbare of eenzame Leidse ouderen die dat willen aan een buurtgenoot die voor hen kookt. Ouderen kunnen zich zelf opgeven, maar Radius hoopt dat ook hulpverleners en familieleden mensen willen aanmelden.

Het project is een goede manier om eenzaamheid tegen te gaan, denkt Gisèle Snelder, adjunct-directeur van Radius. ,,De ouderen eten goed gezond, het geeft routine en contacten met mensen uit de buurt.’’

Voor het project werkt Radius samen met Thuisafgehaald, een social medium waarop thuiskoks hun maaltijden tegen kostprijs aanbieden. Buurtgenoten kunnen zich op die site inschrijven en halen hun maaltijd zelf af. Bij eenzame ouderen zonder internet slaat dit echter niet aan.

Daarom bedacht Thuisafgehaald ’Bijzonder Thuisafgehaald’, waarbij vrijwilligers en hulpverleners kwetsbare ouderen met thuiskoks in contact brengen. Dit gebeurt in negen gemeenten in Nederland. Leiden wordt de tiende.

Radius roept de hulp in van de eigen vrijwilligers, maar ook van medewerkers van bijvoorbeeld sociale wijkteams. Zij kunnen een oudere aanmelden.

Radius zorgt voor een vrijwilliger die de maaltijd bij de kok ophaalt en bij de oudere bezorgt, en even blijft voor een praatje. ,,Of misschien wil de thuiskok, na bemiddeling door ons, de maaltijd zelf wel brengen. Dat zou helemaal mooi zijn.’’ Aanmelden kan via j.piersma@radiuswelzijn.nl.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.