Potje met vet

Binnert Glastra

In het dorp waar ik opgroeide, telde het jaar twee hoogtepunten. De wandelvierdaagse en de jaarmarkt. De laatste bracht ik door in de botsauto’s. Veel grootser dan dat was de kermis niet en de Oudhollandse kramen waarachter mannen klompen maakten, vrouwen wol sponnen en kinderen kaarsen maakten waren niet aan mij besteed.

De wandelvierdaagse was dat wel. Het halve dorp startte bij tafeltennisvereniging Avanti voor een rustieke avondwandeling door de omringende polders. Al ’potje met vet’ zingend, liepen we elke avond een andere kant op, om op avond vier trots en voldaan de medaille in ontvangst te nemen.

Dinsdagavond liep ik voor het eerst met Mart mee in de avondvierdaagse van Leiden. Tussen mijn werk, zijn skateboardles en onze start bij korfbalvereniging Trigon zat net vijftien minuten voor de maaltijd, die in vijf minuten op de Breestraat voor mij in elkaar gewokt werd. De wandelroute liep over Rapenburg en Witte Singel, laverend tussen gestreste automobilisten en fietsers die zich naar huis haasten. Bij elke snackbar en ijswinkel begonnen de kinderen te roepen, bij elke kruising bussen en automobilisten te drukken en te dringen. Herinneringen aan vervlogen tijden vervlogen snel.

Maar de beloning is overeind gebleven. Nu al kijken we uit naar de medaille op vrijdag.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.