Wind in de haren met Fietsmaatjes

Ook in Kaag en Braassem gaan fietsmaatjes regelmatig op stap. Foto Dimmy Olijerhoek

Piet Augustinus op de fiets met Bets Commandeur. Foto Taco van der Eb

Rob Choufoer heeft voor de gelegenheideven plaatsgenomen naast Annie Zonneveld. Foto Taco van de Eb

1 / 3
Wilfred Simons
Noordwijk

Nederland gaat deze zomer massaal aan de boerenkoolsmoothie. We roken niet meer, zitten niet meer in de kankerverwekkende zon, bestellen op het terras een calorievrij watertje met rabarberstengel, gaan drie keer per week naar yoga. En we hollen en fietsen ons suf. Het Leidsch Dagblad doet de hele zomer verslag van deze gezondheidsmanie. Met dagelijks twee pagina's verhalen en rubrieken.

Is de pensioengerechtigde leeftijd gepasseerd, dan wordt al snel gesproken over een spreekwoordelijk verblijf achter de geraniums. Nou, niet voor Annie Zonneveld-van Riel.

De 91-jarige Noordwijkse blijft fit dankzij Fietsmaatjes Noordwijk. Wekelijks trapt ze op een zogeheten duofiets haar rondjes door de duinen of stopt met haar vaste trappartner Piet Augustinus bij de winkel voor een boodschap. Fietsmaatjes is in korte tijd uitgegroeid tot een begrip in niet alleen Noordwijk, maar ook in gemeenten als Teylingen en Kaag en Braassem.

Riempjes

Wat zo mooi is aan dit initiatief, maken Zonneveld, coördinator Augustinus en vrijwilliger Rob Choufoer duidelijk tijdens een ritje door het dorp.

Piet Augustinus haalt Annie Zonneveld bij haar thuis op. Gearmd komen ze naar buiten. Een wandelstok levert extra steun. Het passagierszitje van de duofiets gaat helemaal naar achteren en het stuur is weggedraaid om de instap zo makkelijk mogelijk te maken. Eenmaal op haar plek worden de voeten van Annie Zonneveld met riempjes vastgezet en stuur en stoel op comfortabele afstand gezet. ,,We snoeren ze helemaal in, zodat de voeten niet wegslippen. Veiligheid is nou eenmaal heel belangrijk. Het zijn toch kwetsbare mensen met wie je op stap gaat'', zegt Choufoer, terwijl Augustinus zich over zijn passagier ontfermt.

Koffiestop

Een goed minuutje later zet het gezelschap zich in gang, op weg richting zee. Alleen werken de weersomstandigheden vandaag niet helemaal mee. Onder de overkapping van de veelal verlaten winkeltjes op het Vuurtorenplein wordt het korte, maar pittige buitje even afgewacht. Annie Zonneveld zit er niet mee, zegt ze even later tijdens een koffiestop in woonzorgcentrum Groot Hoogwaak. Ze is wel wat gewend. Tot haar 68ste nam ze met atletiekvereniging NSL nog deel aan hardloopwedstrijden in Egmond, Bergen, Leiden en Scheveningen. Tot vorig jaar trok ze nog baantjes in het Bollenbad, maar sinds het nieuwe bad Binnenzee daarvoor in de plaats is gekomen, is ze daarmee gestopt.

Haar wekelijkse fietstochtje gaat zomer en winter wel gewoon door. Maar dan alleen op woensdagmiddag. ,,De andere dagen heb ik geen tijd'', zegt de sportieveling met een brede glimlach. ,,Maandag komt mijn dochter langs en op dinsdag, donderdag en vrijdag ga ik naar zorgcentrum Jeroen.'' Annie Zonneveld heeft op hoge leeftijd nog een druk leven.

Vrijwilligers

Piet Augustinus gaat met haar op stap sinds Fietsmaatje Noordwijk in 2014 begon. ,,Bij de meesten is sprake van een vaste combinatie van deelnemer en vrijwilliger. Iedereen moet zich er lekker bij voelen. Als een nieuwe gast zich aanmeldt, dan gaan we eerst in haar of zijn omgeving kijken. Is daar niemand die wil meefietsen, dan kijken we onder onze eigen vrijwilligers'', zegt Augustinus. Inmiddels zijn alleen al in Noordwijk zo'n twintig vrijwilligers actief. Augustinus schiet als coördinator van de Noordwijkse Fietsmaatjes Annie Zonneveld te hulp. Haar 99-jarige man - met wie ze al 71 jaar is getrouwd - mist de fitheid. ,,Hij heeft een scootmobiel'', verklaart ze.

Choufoer is ook via een familielid met het begeleid fietsen in contact gekomen. Hij gaat nog geregeld met zijn schoonmoeder vanuit Warmond op stap. Sinds Noordwijk het voorbeeld van de Teylingse kernen volgt, doet hij vele trappen extra in zijn eigen woonplaats. ,,Het is altijd heel gezellig. Misschien is het fietsen wel een excuus om gewoon even bij te praten'', zegt Choufoer. ,,Je voelt de wind door de haren en hebt wat afleiding.''

Duinen

Als vrijwilliger moeten de twee mannen van alle markten thuis zijn, want de een heeft lichamelijk een achterstand, de ander ziet weer wat minder en een volgende kan het allemaal geestelijk wat moeilijker bijhouden. Choufoer: ,,Ik begeleid ook dementerenden. Als ze eenmaal naast je zitten, komen ze langzaam uit hun schulp. Als een bloem komen ze op en als je terugkomt bij hun huis, ben je vrienden voor het leven.''

De speciale fietsen die voor dit doel zijn ontworpen, geven de 'bijrijders' de keuze om wel of niet mee te trappen. Moet de vrijwilliger alleen aan de bak, dan zorgt de trapondersteuning voor een prettige hulp. ,,Anders is het niet te doen'', zegt Choufoer. ,,Zeker in de duinen is het dan knap zwaar.''

Waarschuwen

Sturen doet de begeleider sowieso. ,,Alles wat jij doet, ondergaat de medepassagier dus. Als je door een put rijdt, moet je daar wel voor waarschuwen'', zegt Augustinus. Hij verdeelt de twee beschikbare fietsen wekelijks onder de vrijwilligers en gasten. Het blauwe exemplaar is aangeschaft met behulp van sponsors, de oranje fiets is een gift van de Edwin van der Sar Foundation: een organisatie die zich inzet voor mensen met niet aangeboren hersenletsel.

Gezeten op de handgemaakte fietsen kunnen de gasten zeggen waar ze heen willen. ,,De bollenvelden in het voorjaar zijn mooi'', weet Choufoer. Maar ook theedrinkerij Noordwijk Buiten is een bestemming die te binnen schiet. ,,We zijn al in Teylingen geweest en we zouden ook nog naar Koudenhoorn in Warmond gaan'', vult de gast van de dag aan. ,,Vorige week hebben we nog de kringloopwinkel en de markt bezocht'', brengt Augustinus in herinnering.,,We komen eigenlijk overal waar je met een normale fiets ook kan komen'', laat Choufoer onderweg weten.

Mantelzorgers

Aan bekijks is ondertussen geen gebrek. Automobilisten laten de bijzondere fietsen graag voor gaan en geven de langzame voertuigen op soms smalle wegen alle ruimte. ,,Zie je, iedereen stopt'', zegt Choufoer om het keurige gedrag van het snelverkeer te benadrukken.

Vormt het ritje voor de gastfietsers vaak een wekelijks uitje, ook anderen profiteren van het werk van Fietsmaatjes Noordwijk. ,,Door te fietsen, ontlast je ook mantelzorgers een beetje'', zegt Augustinus. Gelijktijdig wordt de eigen conditie op peil gehouden. ,,Zo heb ik ook mijn sportbeurt. Met al die appeltaartjes onderweg is dat ook wel nodig**, laat Choufoer luid lachend weten.

Ook in Kaag en Braassem gaan fietsmaatjes geregeld op pad.

Archieffoto

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.