Lammebrug Leiden minder vaak open in de spits

Europaweg met de Lammebrug, Vliet en de Oostvlietpolder

Europaweg met de Lammebrug, Vliet en de Oostvlietpolder© Archief

Loman Leefmans
Leiden

De Lammebrug bij het Lammenschansplein staat de komende jaren minder vaak open tijdens de spitsuren. Dat is goed nieuws voor weggebruikers, die daardoor minder oponthoud ondervinden op de route van Leiden via de Europaweg naar de A4 of de N206 en vice versa. Met de maatregel komt provinciebestuurder Floor Vermeulen tegemoet aan jarenlange klachten vanuit de gemeenten Leiden, Leiderdorp en Voorschoten.

Vermeulen meldt het brugbesluit in een brief aan Provincie Staten. Daarin staat dat de nieuwe regeling niet wordt getroffen om de drie gemeenten van dienst te zijn.

De bruggen in oostelijk Leiden blijven vaker begaanbaar vanwege de Rijnlandroute. De aanleg van die nieuwe snelweg tussen A4 en A44 zorgt de komende jaren voor veel extra vracht- en werkverkeer in de regio.

En als met name de Lammebrug dan regelmatig openstaat, zorgt dat voor nog meer opstoppingen op de Voorschoterweg, Rooseveltstraat, Lammenschansweg en Europaweg. Dat wil Vermeulen voorkomen.

Files

De Lammebrug is niet de enige oeververbinding die door de provincie wordt bestuurd en die rond de spitsuren voor aanzienlijke files zorgt. Ook de Wilhelminabrug bij de Hoge Rijndijk en de Stierenburg op de grens met Leiderdorp veroorzaken met regelmaat congestie op de aansluitende wegen.

Om dat een beetje tegen te gaan, is als proef de Koudekerksebrug extra vroeg in werking. Daardoor kan de beroepsvaart uit Alphen en nog verder weg er eerder langs, richting Leiden.

Met als gevolg dat daarna de schepen nog vóór de ochtendspits de reeks Leidse bruggen passeren.

Die proef wordt nu omgezet in een permanente verruiming van de openingstijd van de Koudekerksebrug. Bovendien wordt een campagne opgezet om steeds meer schippers op deze mogelijkheid te wijzen.

Verder blijft van kracht dat zeilschepen, jachten en andere pleziervaartuigen in de spitsuren voor de Leidse bruggen moeten wachten. Zij komen er niet door, maar ze slippen soms wel mee als een beroepsvaartuig passeert waarvoor de bruggen wel omhoog gaan.

Ook dat wordt de komende jaren minder omdat de provincie dus met enige regelmaat een algehele spitssluiting voor de bruggen gaat instellen.

Voorrang

Vermeulen waarschuwt dat als de Rijnlandroute aan de zuidrand van Leiden over enkele jaren wordt opgeleverd, de maatregelen weer worden teruggedraaid. Beroepsvaart krijgt dan ’gewoon’ weer voorrang op het wegverkeer in Leiden.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.