Grote aarzeling reorganisatie buurthuizen in Alphen aan den Rijn

Erna Straatsma
Alphen aan den Rijn

Wethouder Kees van Velzen slaagt er vooralsnog niet in politieke steun te krijgen voor een reorganisatie van alle buurthuizen in Alphen aan den Rijn.

Een raadscommissie stelde donderdagavond een stortvloed aan vragen over de beoogde gelijkschakeling van verschillende (subsidie)regelingen uit de vroegere gemeenten Alphen, Rijnwoude en Boskoop.

Voor de CDA-bestuurder is dat reden om zijn plannen voorlopig in te trekken, voor nadere uitwerking. Na de herfstvakantie probeert Van Velzen opnieuw om de Alphense politiek voor zijn ideeën te winnen.

,,Ik denk dat ik het doel van de plannen helderder moet opschrijven. Er moet over een paar jaar een gelijk speelveld komen voor alle multifunctionele accommodaties (MFA’s). We krijgen grote problemen als dat niet gebeurt. Ook bij de rechter, want nu krijgt het ene buurthuis wél subsidie en de het andere buurthuis niet.’’

Goede oplossing?

Alle partijen in de gemeenteraad hebben twijfels over Van Velzens voorstel om buurthuizen commerciëler van opzet te maken. Dat gaat wellicht ten koste van de ’wijkfunctie’ van accommodaties. D66-commissielid Koen Verwoerd: ,,Er mist een goede analyse van het probleem. Is dit nu echt een goede oplossing?’’

Ook willen de partijen meer weten over de financiële gevolgen van de reorganisatie. Groenlinks-commissielid José Huls: ,,Dit voorstel schuurt en wringt. Wat betekent dit voor de huurprijzen in de buurthuizen?’’

Commercieel

Buurthuizen mogen van de wethouder maximaal 35 procent van hun inkomsten via commerciële activiteiten binnenhalen. Ze krijgen een kleine gemeentelijke bijdrage en moeten ’marktconforme huurprijzen’ gaan betalen.

De partijen maken zich verder zorgen over buurthuisexploitanten die weinig voelen voor een commerciëlere opzet. Daartoe behoort onder meer het Anker uit Hazerswoude-Rijndijk.

De PvdA wil dat Pleyn ’86, in het Hazerswoude buurtschap Groenendijk, een officiële status als MFA krijgt, en zo ook in aanmerking komt voor subsidie.

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.