Het heeft Zijne Majesteit behaagd...

De 23 Katwijkers, Valkenburgers en Rijnsburgers kregen in de Theaterhangaar in Valkenburg hun koninklijk onderscheiding overhandigd door burgemeester Cornelis Visser.

De 23 Katwijkers, Valkenburgers en Rijnsburgers kregen in de Theaterhangaar in Valkenburg hun koninklijk onderscheiding overhandigd door burgemeester Cornelis Visser.© Foto Jordy Kortekaas

De Lissese gedecoreerden met burgemeester Lies Spruit in de raadszaal van het gemeentehuis.

De Lissese gedecoreerden met burgemeester Lies Spruit in de raadszaal van het gemeentehuis.© Foto Sven van der Vlugt

1 / 5

Voor 53 inwoners van de Duin- en Bollenstreek was het donderdag een dag die ze nooit meer gaan vergeten. Ze werden - in de meeste gevallen onder valse voorwendselen - naar gemeentehuis, Theaterhangaar of Oude Jeroenskerk gelokt en kregen daar te horen dat ’het Zijne Majesteit had behaagd’ hen koninklijk te onderscheiden. Hieronder wordt duidelijk waar ze dat aan te danken hebben.

Hillegom

Lid in de Orde van Oranje Nassau

Piet van der Zwet heeft zich van 1998 tot 2017 ingezet als bestuurslid en penningmeester van buurtvereniging De Buurt. Ook is/was hij vrijwilliger bij Stichting Muziektheater Duin- Bollenstreek en basisschool De Egelantier in De Zilk.

Vanaf 2001 zet Janine Singels-Deen zich in bij speel-o-theek Kindervreugd. Sinds 2010 is zij voorzitter.

Judith de Rooij-van Gaveren maak zich verdienstelijk bij ouderenontmoetingscentrum Het Pluspunt en badmintonclub Hillegom.

Haar echtgenoot Cor de Rooij kreeg ook een onderscheiding. Hij zet zich sinds 1997 in als beheerder van ouderenontmoetingscentrum Het Pluspunt.

Katwijk

Lid in de Orde van Oranje Nassau

Gerrit Barnhoorn was van 1995 tot nu - zowel als vrijwilliger als betaald - werkzaam als conciërge van de Willem van Veenschool in Katwijk. Verder zette hij zich in voor VV Katwijk en het schoolvoetbalteam van de Mr. J.J.L. van der Brugghenschool.

Al geruime tijd is Jan van Beelen actief voor het Katwijks Museum waarvoor hij allerhande vrijwillige taken verricht. Ook is hij penningmeester van de Stichting Visserijdagen.

Bijna afzwaaiend gemeenteraadslid Gerard Bol (De Lokalen) kreeg ook een lintje. Hij is, of was, verder actief voor het dekenaat Duin- en Bollenstreek, de parochie H. Joannes de Doper, Rijnweide Valkenburg, peuterspeelzaal Peuterburg in Valkenburg, VVN Katwijk, RTV Katwijk, FC Rijnvogels, Leiden Amateurvoetbal en Zanderijtuinders 2.0/Duinlandjes. Bol is ook mantelzorger.

Jan Doppenberg verrichtte en verricht vrijwillige werkzaamheden voor: Oranjevereniging Katwijk aan Zee, Stichting Monument omgekomen Katwijkse zeelieden, Christelijk Gemengd Koor Immanuel, werkgroep Katwijk-Siegen, klankbordgroep dodenherdenking en de Hervormde Gemeente Katwijk aan Zee.

Oud-directeur van het Vakcollege Rijnmond Aad van Duijn is sinds 1991 in allerlei functies actief voor het KNRM-station. Ook was hij voorzitter van het Genootschap Oud Katwijk en onder zijn leiding werd het Katwijks Museum opgericht. Hij was ook initiatiefnemer en oprichter van de Stichting Visserijdagen Katwijk en bestuurslid van de Stichting Katwijk-Mauritanië.

Erna Geurts ontplooide/ontplooit vrijwillige activiteiten bij voetbalvereniging MVKV/FC Rijnvogels en de parochie Heilige Augustinus. Zij begeleidt ook vluchtelingen.

Gepensioneerd opleidingsschipmachinist en docent Mart Glasbergen was en is actief voor de Nederlands Hervormde Gemeente Katwijk, campings De Noordduinen en De Zuidduinen en mannenzanggroep SION.

Lenny van Duijvenbode-Guijt is vrijwilliger bij: de Hervormde Wijkgemeente Ichthus, Topaz, het Koningin Wilhelmina Fonds en de Stomavereniging.

Voor de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt heeft Burt Heemskerk een groot aantal functies vervuld. Ook was hij bestuurslid van het GPV afdeling Katwijk en van de Dr. K. Schilderschool in Oegstgeest.

Bastiaan de Leeuw ontplooide en ontplooit vrijwillige activiteiten bij de Christelijke Gereformeerde kerk Rijnsburg, de Oranjevereniging Rijnsburg, LCKV Jeugdvakanties in Leiden en de vrijwillige brandweer in Katwijk.

Bij Manege Bakker in Noordwijkerhout geeft Katwijker P. van den Nieuwendijk wekelijks paardrijles aan gehandicapten. Hij zet zich al 32 jaar vrijwillig in voor deze doelgroep.

Antje Nijenhuis-van der Plas is sinds 1967 bestuurslid bij de Katwijkse Gymnastiekvereniging Hercules. Ook zette zij zich in voor wijkgemeente Andreas, waar zij vooral hand en spandiensten voor ouderen leverde.

Katwijker Arie de Vreugd was vrijwilliger en penningmeester van de Stichting voor Protestants-Christelijk Onderwijs. Ook zet(te) hij zich in voor de Hervormde Gemeente van Katwijk aan den Rijn, Sien (voorheen Philadelphia), Genootschap Oud Katwijk en het Katwijks Museum.

Kees de Vreugd, gepensioneerd medewerker van visfabriek Ouwehand, is vrijwilliger bij zondagsschool Het Mosterdzaadje, de Hervormde Gemeente Katwijk aan Zee en stichting De Brug Kringloop.

Lisse

Lid in de Orde van Oranje Nassau

Albert Boot zet zich als vrijwilliger en/of bestuurslid in bij carnavalsvereniging De Gaapstokken, FC Lisse, kasteel Keukenhof, KWF Kankerbestrijding en clubhuis Ons Trefpunt.

Al meer dan 50 jaar is Ivonne Heeringa-Bruseker betrokken bij het vrijwilligerswerk van de EHBO in Lisse. Ook zette ze een aantal jaar geleden met enkele andere moeders peuterspeelzaal De Bonte Kriel op. Daarnaast is ze actief (geweest) bij de Hillegomse zwemvereniging, surfclub Como en Filmhuis Lisse.

Kees van Eijk is al ruim 40 jaar actief als vrijwilliger. Onder andere bij Radio Norvicus in Noordwijk en toneelvereniging Ons Genoegen in Beinsdorp.

Sinds de jaren zestig heeft Tineke van der Meulen-Kroes zich ingezet voor vele activiteiten in de protestantse gemeenschap. Daarnaast is ze actief geweest als vrijwilliger bij het Hospice Duin- en Bollenstreek en in het bestuur van Open Monumentendag.

Bij FC Lisse zet Frans van der Laan zich al meer dan een halve eeuw op vele vlakken in als vrijwilliger. Bij de duivenvereniging in Lisse voert hij ook vrijwilligerswerkzaamheden uit.

Onder andere als voorzitter is Chris van Rooijen zeer betrokken geweest bij speeltuinvereniging Kindervreugd in Lisse. Ook is hij vrijwilliger voor wooncentrum Bolero en carnavalsvereniging De Gaapstokken.

Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Hans Kok is vanaf 2000 intensief betrokken bij het historisch-cartografisch onderzoeksprogramma Explokart. Hij is wereldwijd een ambassadeur van de Nederlandse cartografie. Daarnaast heeft hij een grote bijdrage geleverd aan de totstandkoming van de herbouw van de historische Zemelpoldermolen in Lisse.

Noordwijk

Lid in de Orde van Oranje Nassau

Harm Brinks steekt heel veel vrije tijd in het zeemanskoor Overal. Hij musiceert, dirigeert, bereidt optredens voor en houdt de website bij.

Al tientallen jaren in Hans Landzaat vrijwilliger bij de Noordwijkse Hockey Club en bij Omroep Bollenstreek. Ook is hij steunfractielid van de PvdA.

Al zo’n 40 jaar zet John de Ridder zich in voor de EHBO. Daarnaast is hij ijsmeester bij de Noordwijkse IJsclub.

Anton Donders helpt ouderen bij het invullen van Wmo-aanvragen, geeft adviezen en biedt steun in hun laatste levensfase. Als bestuurslid van de ANSV neemt hij deel aan de Adviesraad Sociaal Domein, die de gemeente adviseert. Verder kookt hij voor ouderen en voor de selectie van VV Noordwijk.

Bij de KNRM is Robert Stokman sinds 1986 vrijwilliger in diverse functies. Sinds 2008 is hij chauffeur van het lanceervoertuig.

Peter van Zuijlen verricht al sinds 1972 vele verschillende vrijwillige activiteiten bij onder meer Jongerenwerk en PvdA Noordwijk. Ook geeft hij op vrijwillige basis techniekles op scholen.

In zijn functie als filiaalmanager van Dirk in Noordwijk doet Aad van der Zalm veel voor de Noordwijkse gemeenschap. Ook fairtrade, de voedselbank en het woonzorgcentrum Jeroen kunnen altijd op zijn steun rekenen.

Irma Schippers-Koppert geeft al jaren les in linedance. Alle inkomsten worden direct weer in de club gestoken. Nu zij inmiddels 80 jaar is, geeft zij nog steeds zo’n acht keer per week les aan in totaal zo’n honderd personen, verspreid over acht locaties. Mevrouw Schippers is naast lerares degene die alles regelt.

Al meer dan 42 jaar besteedt Gemma van der Meer een groot deel van haar tijd aan vrijwillige activiteiten voor de kerk: cursussen, maaltijden, lezingen, discussiegroepen en culturele evenementen. Ook was zij betrokken bij de scouting in Noordwijk.

Danielle Hoogeveen-Cramer zet zich enorm in voor De Zonnebloem, een stichting die mensen met een lichamelijke beperking ondersteunt.

Noordwijkerhout

Lid in de Orde van Oranje Nassau

Siem Nulkes is werkzaam als districtshoofd van de Nationale Vereniging De Zonnebloem in Breda. Daarnaast was en is hij vrijwillig actief bij De Zonnebloem, carnavalsvereniging De Kaninefaaten, de EHBO-vereniging, de Oranjevereniging, de WMO adviesraad en Stichting Vrienden van woonzorgcentrum Munnekeweij.

Assistent-accountant bij Maatschap Remmerswaal te Wassenaar Frits Warmerdam is van 1978 tot heden actief bij carnavalsvereniging De Kaninefaaten. Sinds 2014 is hij voorzitter. Hij was ook presentator van het Shantykorenfestival in Noordwijkerhout en van Baaskapellenfestival Dollen tussen de Bollen. Ook is hij actief voor VVSB.

Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Vinod Sehdev is als directeur van het Indiase restaurant Invitation in Noordwijkerhout een horecaondernemer die zijn meeste gasten bij naam kent. Hij ondersteunt evenementen die in het restaurant of aan het Oosterduinsemeer worden georganiseerd. Van 1994 is hij actief voor de Netherlands India Association (NIA). Ook is of was hij betrokken bij de Indian Business Chamber Netherlands, the Netherlands India Chamber of Commerce & Trade (NICCT), diverse Hindoeïstische tempels in Nederland, Stichting Friends for Gandhi Centre, Stichting India Nederland Suriname, Foundation for Critical Choices for India en Overseas Friends Bhartiya Janta Party.

Rijnsburg

Lid in de Orde van Oranje Nassau

Cees Appel uit Rijnsburg was vanaf 1968 zestien jaar actief voor de Hervormde Gemeente op Marken en sinds 2002 voor die in Rijnsburg. Verder is hij actief bij tennisvereniging De Rijnkanters. Appel zet zich ook in voor vluchtelingen.

Sinds 1997 is Rino Brussee bestuurslid bij buurtvereniging De Bestevaer in Rijnsburg. Ook is vrijwilliger bij het Welzijnskwartier Rijnsburg en bij de Oranjevereniging Rijnsburg.

Jan Eekhof is sinds 1967 bestuurslid van de Rijnsburgse Video- en Diaclub. Hij is verder als vrijwilliger actief bij het LUMC en het Alrijne ziekenhuis in Leiden waarvoor hij camerawerk doet. Eekhof is ook bestuurslid van de VvE van appartementencomplex Monetstraat.

De Nederlands Hervormde Gemeente Rijnsburg kan altijd op Greet Duijndam-van Rijn rekenen. Zij is ook als vrijwilliger actief voor Rijnsburgse Boys, Stichting werkgroep De Ruijter en de Nierstichting.

Katinka van Leeuwen-van Zuijlen doet en deed vrijwilligerswerk bij het Rijnstreekkoor, de Hartstichting, de Hervormde Vrouwen Dienst van de Hervormde Dorpskerk Katwijk aan den Rijn, woonzorgcentrum De Wilbert, Topaz en het LUMC.

Ook haar echtgenoot Wim van Leeuwen kreeg een lintje voor zijn werk bij LUMC waar hij met zijn vrouw werkzaamheden voor de wekelijkse kerkdienst verricht. Van Leeuwen is ook actief voor de Hervormde gemeente Dorpskerk Katwijk aan de Rijn, Stichting Oost Europa en woonzorgcentrum De Wilbert.

Wel gisteren toegekend maar nog niet uitgereikt wegens vakantie is het lintje voor Marleen van der Gugten-Kuijt. Zij ontplooide/ontplooit vrijwillige activiteiten bij: de Vereniging Relaties van Gedetineerden afdeling Katwijk, de regiovoedselbanken Duin- en Bollenstreek, Leidse Regio en Haaglanden en de Voedselbank Katwijk.

Sassenheim

Lid in de Orde van Oranje Nassau

Els Alewijnse-de Groot uit Sassenheim is maatschappelijk begeleider bij Vluchtelingenwerk Nederland. Zij was vrijwilliger bij de Protestantse Gemeente Sassenheim, de Volksuniversiteit in Voorhout en de ARP, later het CDA, in Voorhout.

Sinds 1978 is Rob de Graaff vrijwilliger bij korfbalvereniging TOP in Sassenheim. Ook is hij bestuurslid van de Vereniging van Eigenaren van de Sassemerhof. Wegens gezondheidsredenen kon De Graaff niet aanwezig zijn bij de lintjesregen. De burgemeester speldt hem op een ander moment de versierselen op.

Valkenburg

Lid in de Orde van Oranje Nassau

Politieman Aad Gravekamp uit Valkenburg zet of zette zich vrijwillig in voor: de Hervormde gemeente Valkenburg, Christelijke Gemengde zangvereniging Advendo, de Algemene Christelijke Politiebond, de wijkraad Valkenburg, Stichting Zicht op Valkenburg en Herberg Welgelegen.

Rogier van der Meij was van 1992 tot dit jaar actief voor de vrijwillige brandweer van Valkenburg. Zijn laatste functie was die van hoofdbrandwacht.

Voorhout

Lid in de Orde van Oranje Nassau

Nel Berg-van Kampen is sinds 1986 vrijwilliger bij de Sint Bartholomeuskerk in Voorhout. Verder is zij meer dan 30 jaar vrijwilliger bij de Oranjevereniging Voorhout.

Al bijna 20 jaar zet Willem Vogels zich in voor jeugd en jongeren in Voorhout, onder andere als bestuurslid van de stichting Jeugd- en Jongerenwerk. Hij is medeoprichter en drijvende kracht van kinderkookclub In Den Voorhoutsche Pot. Verder is of was hij actief voor Jantje Beton, carnavalsvereniging De Kaninefaaten in Noordwijkerhout, Stichting Utopia Weeshuis in Leiden en Villa Pardoes.

Sinds 1995 is Ton Oostdam lid van het bestuur van de parochie St. Maarten, locatie St. Bartholomeus in Voorhout. Sinds 1989 is hij penningmeester van de Stichting Collectieve (ziektekosten)verzekeringen bij diverse ministeries. Ook is, of was, hij bestuurslid bij de Historische Kring en de Voorhoutse IJsclub.

Warmond

Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Hans van Rooijen heeft zich een leven lang ingezet voor de studentensport. Vanuit zijn functie als directeur van het Universitair Sportcentrum Leiden was hij vanaf 1985 betrokken bij Studentensport Nederland. Na zijn pensionering heeft hij als vrijwilliger Studentensport Nederland ondersteund. Hij was onder andere chef de mission bij Universiades (Olympische spelen voor studenten).

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.