Fors minder stembureaus in Leiden

Binnert Jan Glastra
Leiden

Vanaf het Oekraïne-referendum op 6 april gaan in Leiden fors minder stembureaus open dan bij voorgaande verkiezingen. Burgemeester Henri Lenferink liet de gemeenteraad woensdag per brief weten zestien van de zestig stembureaus te schrappen die vorig jaar open waren.

Het gaat om stembureaus waar bij verkiezingen, volgens ervaringen in het verleden, minder dan zevenhonderd kiezers langskomen. Ze toch allemaal open houden is kostbaar en niet erg efficiënt.

Dat wil niet zeggen dat die allemaal verdwijnen. De gemeente houdt oog voor een goede spreiding van de stembureaus over de stad en zorgt dat bewoners van zorginstellingen een bureau binnen handbereik hebben. ,,Veel stembureaus die gaan verdwijnen hebben in de buurt een vervangend stembureau waar de kiezer zijn stem kan gaan uitbrengen’’, zegt Lenferink.

In de 44 stembureaus die overblijven, komen mogelijk wel meer stemhokjes. Ook wordt goed in de gaten gehouden of er geen plekken zijn waar de werkdruk te hoog wordt. Waar nodig zouden ook extra medewerkers kunnen worden ingezet.

Het gaat om een besluit dat niet alleen voor het komend referendum over het associatieverdrag met Oekraïne geldt, maar bijvoorbeeld ook voor de Tweede Kamer verkiezingen in 2017 en gemeenteraadsverkiezingen in 2018.

Bekijk de PDF hier.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.