Tweede plek voor Katwijkse Miss Gambia

Sohnajarra Ndure uit Katwijk© Foto United Photos Remco van der Kruis

Frenk Klein Arfman© hdcmedia

1 / 2
Frenk Klein Arfman
Katwijk

De Miss African Netherlands verkiezing lijkt in weinig op de doorsnee Miss-verkiezing in Nederland. Er wordt geschreeuwd, gedanst en uiteraard wordt de geplande eindtijd van de show niet bij benadering gehaald. De Katwijkse Sohnajarra Ndure eindigt uiteindelijk als tweede.

,,De zaal is uitverkocht’’, vertelt Valerie van den Berg van de organisatie, kort voor acht uur. Om zich heen kijkend in de nog verdacht lege hal van De Meerse in Hoofddorp, voegt ze lachend toe: ,,Ze komen op het laatste moment, let maar op. Dat is een beetje de Afrikaanse aard.’’

En inderdaad, rond half negen zit de zaal alsnog vol en kan met een half uur vertraging begonnen worden. Nadat de twaalf deelneemster, die allen een ander Afrikaans land vertegenwoordigen, zich kort hebben laten zien, mogen zij zichzelf in één minuut tijd voorstellen aan de aanwezigen, gekleed in voor hun land traditionele kledij. Het enorme vlinderpak van de deelneemster uit Madagaskar biedt haar volop mogelijkheden alvast wat andere deelneemster van het podium te vegen. Ze doet dat niet. De deelneemsters en de namen van de landen worden in de zaal met geschreeuw begroet. Niets geen vriendelijke applausjes, maar ongeremd enthousiasme. Als op het podium gedanst wordt kunnen bezoekers zich amper of zelfs niet bedwingen mee te dansen. Mocht iemand hier plots zijn barbecue aansteken, dan zou niemand daar vreemd van opkijken.

Rond half tien is het tijd voor pauze. ,,Een half uur, en dan bedoelen we écht een half uur. Niet een Afrikaans half uur’’, roept de presentator het publiek nog toe. Veel helpen doet het niet.

Tranen

Elke Miss krijgt dan één minuut om zichzelf, in het Engels, te pitchen aan de jury en het publiek. Ook hier onderscheiden de verhalen en motivaties zich van de bijna traditionele Miss-praatjes die vrijwel altijd over wereldvrede handelen. Aminata Keita, de deelneemster uit Guinee, vertelt met tranen in haar ogen hoe ze maar liefst tweemaal en zonder verdoving werd besneden. Daar wil zij iets tegen doen. Rebecca (18) verhaalt over hoe ze al op 16-jarige leeftijd moeder werd. ,,Er werd gezegd dat ik mijn leven had geruïneerd, maar kijk: hier sta ik.’’

Sohnajarra Ndure, de 20-jarige Katwijkse Miss uit Gambia, is ingetogener dan de andere deelneemsters, die soms speeches houden die soms bijna neigen naar een preek in een kerk. En soms letterlijk met halleluja's worden ontvangen. Trots, daar gaat het om. Trots op je afkomst, je huidskleur, je kroeshaar én op jezelf. Geen badpakkenronde dus ook, echte schoonheid zit immers van binnen.

Ontploffen

Als om half twaalf de jury na eerst enkele andere (Miss Social Media, Miss Make Up) prijzen te hebben uitgereikt opnieuw verdwijnt om te overleggen, doemt even de gedachte op dat deze show nooit zal eindigen. Sohnajarra maakt deel uit van de vijf deelneemsters die nog kans maken op de overwinning. Als laatste wordt haar naam genoemd, wat haar moeder in de zaal bijna doet ontploffen van vreugde en trots.

Die vijf uitverkorenen krijgen nog een ultieme vraag van de jury. ,,Als het publiek precies zou doen wat jij van ze vraagt, wat zou je dan vragen’’, is de wat malle vraag die Sohnajarra voor haar kiezen krijgt. ,,Ik zou ze vragen te gaan zitten. Ze hebben vanavond al genoeg gedaan. Nu is het mijn beurt iets voor hen te doen’’, antwoordt de Gambiaanse schone.

Een half uur later blijkt de show toch een einde te hebben als Hawa Conteh uit Sierra Leone met de kroon op haar hoofd op het podium staat te glimmen. Te midden van zo ongeveer iedereen die net nog in de zaal zat. Een feestje vieren kunnen ze hier wel. Sohnajarra eindigt met een net wat kleiner kroontje op haar hoofd als tweede. ,,Vooraf was ik helemaal niet nerveus, maar eenmaal op het podium was ik bloednerveus. Ik hoopte op een plek bij de eerste vijf, en dat is gelukt. Daar ben ik blij mee.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.