Huis op de Waard: na twee jaar terug in hart van de stad

Barbara Schildkamp en Ingrid Parker zitten midden in de verhuizing.© Foto Hielco Kuipers

Annet van Aarsen
Leiden

Twee jaar lang waren de bewoners van Huis op de Waard weg uit Leiden. Terwijl er op de lap grond tussen Nieuwe Rijn, Oranjegracht, Minnestraat en Kaarsenmakersstraat eerst werd gesloopt en vervolgens gebouwd, woonden zij in Liduina en Mariëngaerde in Warmond. Maar komende week keren ze terug.

Drie dagen zijn er voor uitgetrokken om de 66 overgebleven bewoners van Huis op de Waard op hun plek in de Leidse binnenstad te krijgen. Op Hemelvaartdag is iedereen verhuisd. De operatie is tot in de puntjes voorbereid.

Het was de afgelopen dagen ook al spitsuur bij Huis op de Waard. De verhuiswagens met nieuwe stoelen, tafels en banken reden af en aan, terwijl de interieuradviseur dozen vol gezellige woonaccessoires uitpakte. In het Grand Café, het hart van Huis op de Waard, werd de nieuwe keuken opgeleverd. Met man en macht is er gewerkt om het splinternieuwe woonzorgcentrum, het enige binnen de Leidse singels, in te richten.

Spannend

Zo’n grote volksverhuizing is altijd veel gedoe, maar in Huis op de Waard hebben ze er allemaal zin in. ,,Het is spannend en ontzettend leuk’’, zegt Ingrid Parker, de manager zorg van Huis op de Waard. ,,We hebben een oproep gedaan: wie wil er mee helpen - buiten het gewone werk om - met uitpakken, schoonmaken, inrichten. Iedere medewerker heeft zich opgegeven, dat zegt wel wat.’’ Ook familieleden van de bewoners komen een handje helpen.

Barbara Schildkamp, die als manager Facilitair en Huisvesting van Marente de nieuwbouw begeleidde, is razend enthousiast, als ze laat zien hoe mooi Huis op de Waard is gebouwd. Duurzaam bouwen, wat in de zorg vaak een sluitpost is, was in dit gebouw gewoon mogelijk vanwege een behoorlijke subsidie van de gemeente Leiden. ,,Die goot, waar het warme douchewater in verdwijnt, is bijzonder’’, wijst Schildkamp bijvoorbeeld. ,,Met die goot kunnen we de warmte uit het water terugwinnen.’’ Zo zijn er nog flink wat slimme oplossingen.

De rare ’Ufo’ die in de kamers hangt, is een slimme uitvinding die het voor medewerkers en bewoners een stuk rustiger maakt. ,,Het heet ’Rust in de nacht’. Het apparaat is heel precies in te stellen, maatwerk per bewoner. Hij houdt de bewoners in de gaten en geeft een alarm als er iets afwijkends is’’, zegt Schildkamp. Parker: ,,Voorheen zag je dat medewerkers ook op de kamer kwamen - tijdens hun rondes - als het eigenlijk helemaal niet nodig was. Bewoners worden zo in hun slaap gestoord, heel onrustig. Voor de medewerkers is het ook onrustig, ze zijn veel tijd kwijt. Met ’Rust in de nacht’ hebben ze meer tijd voor zorg die echt nodig is. En voor de bewoners betekent het dus minder inbreuk op hun privacy.’’

Niet alleen het huis is nieuw, ook de zorg is straks anders. Huis op de Waard was eerder een verzorgingshuis, maar gaat straks complexere verpleeghuiszorg leveren. Er zijn 36 appartementen voor mensen die intensieve lichamelijke zorg nodig hebben en 44 appartementen voor mensen met dementie. Daarnaast zijn er nog eens 21 huurappartementen waar senioren zelfstandig wonen, mét toegang tot zorg en service: eten in het Grand Café, een alarmeringssysteem en andere voorzieningen. Die bewoners komen later, net als veertien toekomstige bewoners van zorgappartementen die de afgelopen periode niet in Warmond verbleven.

Huis op de Waard stapt met de verhuizing naar de nieuwbouw meteen ook over op het ’kleinschaligwonenconcept’. Het komt er eigenlijk op neer dat er in Huis op de Waard een aantal kleine woongroepen van telkens elf bewoners wordt gevormd. Of een betere omschrijving wellicht: huishoudens.

Ingrid Parker: ,,We hebben veel aan scholing gedaan. Iedereen staat in de stand ’we willen ons verder ontwikkelen’. Onze medewerker zijn er voor opgeleid, nu moeten ze het gaan doen. Ze maken - als ze aan het werk zijn - zelf ook deel uit van het huishouden. Eigenlijk precies zoals het thuis gaat: er wordt vers gekookt, er worden wasjes gedraaid, er wordt tijd met elkaar doorgebracht. En intussen leveren de medewerkers goede zorg. Heel belangrijk: ook het netwerk van de bewoners - hun familieleden - moet hier zijn ding kunnen doen.’’ De huiskamers zijn ruim en licht, met een eigen keuken. Eigen servies ook, voor elke huiskamer een andere kleur.

Teruggeven

Zo is Huis op de Waard een samenleving op zich. Maar tegelijkertijd wil het woonzorgcentrum - dat sinds 2016 onderdeel is van zorginstelling Marente - vooral ook graag optrekken met de buurt, iets teruggeven aan de stad. Of zoals Ingrid Parker het zegt: ,,We willen onze binnenwereld openstellen voor de buitenwereld.’’

Er zijn vrijwilligers nodig, graag ook jonge mensen. Maar bezoekers zijn eveneens van harte welkom. Het Grand Café met restaurant is bijvoorbeeld toegankelijk voor de buurtbewoners. Volgens Jaco Groen, prijswinnende kok bij Marente die als facilitair teammanager het grand café gaat runnen, wordt het een bruisende plek, met themadiners, muziekavonden en filmmiddagen, met in de zomer een ijskaart en liefst elke week een viskar.

Huis op de Waard wil ook graag zelf naar buiten. Met een boot gaat een groep bewoners straks mee op Peurbakkentocht, het traditionele hoogtepunt van de Lakenfeesten. Dat hoort gewoon, vindt Ingrid Parker. ,,Het liefst zou ik willen regelen dat we de hele zomer kunnen varen met onze bewoners. We zijn op zoek naar mensen, die dat voor ons voor elkaar kunnen krijgen.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.