Geen galerijflats, dus geen inspectieplicht

De bewuste balkons.

De bewuste balkons.© archieffoto

Loman Leefmans

De flats aan de Leidse Corantijnstraat en Paramaribostraat zijn portiekflats en geen galerijflats. Daarom zijn de balkons twee jaar geleden niet onderzocht op mogelijk instortingsgevaar. Dat meldt het stadsbestuur op eerdere vragen van de SP-fractie.

Nadat in 2011 een galerij instortte in Leeuwarden, moesten in heel Nederland flats uit een bepaalde bouwperiode worden onderzocht. Dat gebeurde ook in Leiden, maar niet bij de flats aan Corantijnstraat en Paramaribostraat. Want die vielen ’buiten de scope van het project galerijflats met aangestorte vloeren’, zo schrijft het stadsbestuur.

Afgelopen voorjaar liet woningcorporatie Portaal de gebouwen nabij zwembad De Zijl wel inspecteren. Daarbij bleek dat, volgens de meest recente richtlijnen, de balkons ’niet meer voldoen aan het minimumniveau van veiligheid’. Daarom zijn ze gestut en worden bouwkundige maatregelen getroffen.

Het geeft geen aanleiding om meer flats alsnog of opnieuw te laten onderzoeken, melden burgemeester en wethouders. Maar wie twijfelt over de veiligheid, kan zich melden bij de eigenaar. Die is dan verplicht een inspectie te laten uitvoeren.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.