MMO gaat nooit verloren

MMO-topscorer Tim Brandhorst, met drie doelpunten dit seizoen, zet druk op verdediger Bilal el Kourami van Warmunda.© Foto Taco van der Eb

Hielke Biemond
Hoogmade

,,Als we volgende week verliezen, is het doek echt gevallen’’, zegt trainer Pascal Verschoor van hekkensluiter MMO. Hij staat voor de kleedkamer bij te komen van de late gelijkmaker van concurrent Warmunda (2-2), dat daarmee het gat op negen punten houdt. Dat is één punt meer dan MMO in het hele seizoen bij elkaar heeft gevoetbald. Ook nu degradatie naar de vierde klasse onafwendbaar is geworden, weigert Verschoor zich erbij neer te leggen. Dat zegt veel over zijn positieve inborst, maar nog meer over de clubcultuur.

Onverstoorbaar doorgaan is één van de weinige zaken waar de dorpsvereniging van oudsher in uitblinkt, met als strijdkreet ’MMO gaat nooit verloren!’. ,,Balen is iets anders dan wanhopen’’, zegt clubman Bernard Kraan. ,,Dat doen wij hier nooit.’’

Verschoor beseft dat het in deze uitzichtloze situatie voor beide partijen de makkelijkste keuze zou zijn om uit elkaar te gaan. Toch peinzen ze daar niet over. ,,Ik heb het uitstekend naar mijn zin en wil niet weglopen’’, benadrukt de trainer. ,,Als we degraderen, ga ik mijn uiterste best doen dat recht te zetten.’’

Wat is het perspectief bij een kleine vereniging die de afgelopen jaren vrijwel alle goede voetballers, vier om precies te zijn, heeft zien vertrekken naar omringende clubs?

Bang voor een SVOW-scenario is Verschoor niet, ondanks de gelijkenissen. Die krimpende vereniging uit een dorp zonder jeugdige aanwas fuseerde met Alkmania om financiële problemen voor te zijn.

MMO heeft weinig kosten. Het sportterrein wordt voor een schappelijk bedrag gehuurd van de kerk en door een groep vrijwilligers perfect onderhouden. De trouwe terreinverzorger Guus Meijer heeft onlangs een nieuwe grasmaaier van twintigduizend euro aangeschaft.

Voor het geloof in de toekomst zou nieuwbouw welkom zijn, essentieel misschien zelfs. Daar hoopt heel MMO al jarenlang tevergeefs op. ,,Als er tien huizen moeten komen in het dorp, staat de boel al op zijn kop’’, verzucht Kraan. ,,Protestgroep zus, protestgroep zo. Daar word ik een beetje moe van.’’

Ondanks de vergrijzing heeft MMO een A1, een B1, een C1 en wat pupillenteams. Verschoor wijst op een jongen die in de voetbalkooi een balletje trapt. ,,Er zit een heel mooie lichting achter. Over vijf jaar staan die jongens in het eerste elftal. Gekscherend zeggen ze hier tegen mij dat ik er dan ook nog zit. Een mooi compliment. Dat zou mijn achtste seizoen bij MMO worden. Normaal gesproken is dat te lang voor een trainer, maar mijn vader heeft bij ASC ook acht jaar volgemaakt.’’

Voor de jonge Verschoor, 34 jaar pas, is het zijn leerzaamste seizoen als trainer. Hoewel er niets mankeert aan zijn relativeringsvermogen, voelt hij de druk om al zijn spelers gemotiveerd te houden. Tot nu toe slaagt hij daar wonderwel in. De hartstocht van zijn povere team is ook tegen Warmunda hartverwarmend. ,,Het is erop of eronder’’, zegt de omroeper bij de opkomst van de elftallen. ,,Wij gaan erop!’’

Vorig jaar ontsnapte MMO aan degradatie dankzij de doelpunten van Jeroen Disseldorp. Toen hij vertrok naar DOSR, was al duidelijk dat dit een verloren seizoen zou worden. Het gebrek aan scorend vermogen is fnuikend. Als Tom Disseldorp in een sterke fase na rust zijn eerste twee doelpunten van dit seizoen maakt, en voor de ongekende luxe van 2-0 zorgt, nadert hij clubtopscorer Tim Brandhorst tot één treffer.

Wie de degradatiekraker ziet, kan zich niet voorstellen dat er nog een klasse onder zit. Een dubieuze penalty helpt Warmunda in de slotfase terug in de wedstrijd. De beste Warmondse speler, Vincent Solleveld, zorgt voor de 2-1 en schiet zijn team in blessuretijd uit een perfect genomen vrije trap op gelijke hoogte.

Verschoor probeert de aanstaande degradatie positief in te zien: waarschijnlijk wint MMO volgend seizoen weer wat vaker.

MMO: Van Wieringen, Van der Star, Lieverse, Den Dubbelden (54. Burger), Van Buuren (44. Bakker), Vlieger, Hoogenboom, D. Disseldorp, T. Disseldorp, Brandhorst, Van Goozen.

Warmunda: Kelkes, Komen (64. Van Noort), De Taeye, El Kourami, Solleveld, Holverda, Van Noort, Esman (78. Mastemaker), Kortekaas (64. Ten Have), Dijkstra, Belmamoune.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.