OM eist ’stok achter de deur’ voor Leidse stalker

Maarten Bakker
Den Haag/Leiden

Toen de liefde van René (46) voor zijn verpleegkundige in GGZ-instelling Rivierduinen niet werd beantwoord, zou de autistische Leidenaar haar gestalkt hebben met vele telefoontjes en mailtjes. Het OM vindt dat de man nu niet meer terug hoeft naar de cel, maar ’een stok achter de deur’ zou wel nodig zijn.

De man heeft voor het bestoken van de verpleegster met mailtjes en telefoontjes, die volgens het OM soms ook een dreigende inhoud hadden, al een maand in de cel gezeten. Hij kwam uit voorarrest nadat zijn zus een actie op poten had gezet. Ze schreef brieven naar de Leidse burgemeester Henri Lenferink, naar Tweede Kamerleden en naar andere mensen. Volgens de zus was René geen crimineel maar een patiënt, en moest hij ook als zodanig behandeld worden.

De officier van justitie vond donderdag bij de Haagse rechtbank dat de man vijf maanden naar de cel moet als hij weer in oude fouten vervalt. Hij eiste daarnaast een onvoorwaardelijke celstraf van één maand, die hij al in voorarrest verbleef. ,,Mijnheer heeft een stevige stok achter de deur nodig zodat hij het slachtoffer met rust laat”, zei de officier tijdens de zitting.

De zaak stamt alweer uit 2014, toen de behandeling door Rivierduinen zou worden overgedragen aan een sociaal wijkteam. René vroeg aan de verpleegkundige ter afscheid nog een foto, en bekende dat hij verliefd was. Ze weigerde hem de felbegeerde foto, en daardoor knakte er iets bij de Leidenaar. Hij zou haar op sommige dagen tientallen keren gemaild en gebeld hebben. Ook zocht hij haar op, thuis en op haar werk.

De verdachte was zelf niet op de zitting aanwezig. Zijn advocaat verzette zich tegen de eis van de officier om de man toch nog een voorwaardelijke celstraf van vijf maanden op te leggen. ,,Dit gaat veel te ver’’, zei hij. De advocaat wees erop dat het slachtoffer ’haar boekje te buiten’ was gegaan doordat ze informatie die onder het medisch beroepsgeheim viel toch aan de politie zou hebben verstrekt.

De verpleegkundige was ook niet in de rechtszaal, maar liet de rechter wel een slachtofferverklaring voorlezen. ’Hij heeft hulp nodig in plaats van straf’, zei ze daarin over René. Ook meent ze dat ze ten onrechte zwart gemaakt is. ’Het is zwaar als je zo onheus bejegend wordt.’

Uitspraak over twee weken.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.