Tweedeling op Breestraat dreigt

Loman Leefmans
Leiden

Als de Breestraat wordt gebruikt als graadmeter voor de lokale economie, dan gaat het weer bergopwaarts met Leiden. Althans, het gedeelte tussen stadhuis en Korevaarstraat kent nauwelijks nog leegstand, mag zich verheugen op de komst van een paar leuke nieuwe kledingwinkels en er heerst een toenemend optimisme onder de winkeliers.

Het eerste stuk ’Bree’, waar borden van makelaars nog wel op veel winkelramen te vinden zijn, is een zorgenkindje. ,,Dat deel blijft nog wat achter’’, bevestigt ook Mark van Praag, voorzitter van de winkeliersvereniging.

Een rondgang over de Breestraat leverde drie jaar geleden nog een negatief beeld op. Lege winkelpanden, verpauperde winkelpanden en een gebrek aan visie hoe het negativisme te bestrijden. Er werd vooral geklaagd over hoge huren, weinig parkeerplaatsen en ’opheffingsuitverkoop’ was de meeste gelezen reclameslogan. Bovendien werd het plan voor een moderne tram door de straat geschrapt.

Logisch

Sindsdien trokken allerlei clubjes zich het lot aan van Leidens meest eminente winkelgebied. Het centrummanagement, de winkeliersvereniging, Oud Leiden en de gemeente, om er vier te noemen. Hoewel de voorgestelde aanpak verschilde, begon het herstel. Momenteel wordt de straat ingrijpend opgeknapt, staat er een geheel vernieuwd V&D-blok en raken lege winkels weer bevolkt. ,,Op zich is het een logisch gevolg van het ander’’, aldus Van Praag. Als de gemeente investeert, krijgen eerst de ’grote jongens’ daar lucht van zoals The Sting en daarna komen als vanzelf de kleintjes.’’

Een van die ’kleintjes’ is Melvin Smeets. Hij opende vorige maand kledingzaak Dépôt op nummer 114c. Het is weliswaar een outlet, maar dan voor ’merken in het hoge segment’ en de winkel is stijlvol, open en modern ingericht. Smeets is een Rotterdammer en kent de recente stadhistorie en straatproblematiek niet. Hij heeft ook een winkel in Delft en durfde het aan om in Leiden een tweede vestiging te openen. ,,Wie geen risico neemt, zal nooit weten of hij succesvol kan zijn’’, zegt hij. Ondanks zijn lokale kennisachterstand ziet ook hij een tweedeling op de Breestraat ontstaan. ,,Want het leuke deel van de Breestraat stop bij de trappen van het stadhuis’’, zegt hij. En het leuke deel kan nog veel leuker. ,,Deze straat moet toch een topnotering op de ranglijst van de leukste winkelstraat van Nederland kunnen krijgen. Met de De Vriesestraat in Dordrecht als voorbeeld. Bússen vol mensen komen daar naartoe. Laat Leiden maar eens gaan kijken.’’

Muziek

Schuin tegenover Dépôt is er met Hartedief nog een trendy ingerichte winkel gekomen en in de directe omgeving liggen nog plannen voor een café, een Albert Heijn en nog zeker twee kledingwinkels. Uit drie nog leegstaande panden galmt het lawaai van timmerwerk en boren wat de komst van een nieuwe bewoner aankondigt en wat de zittende ondernemers als muziek in de oren moet klinken.

In de buurt van het stadhuis is met Van der Leur Design en Biemans Interieur een klein stijlboulevardje ontstaan, maar eenmaal V&D en The Sting voorbij, toont de Breestraat een ander gezicht. Er komt over een aantal jaar nog wel een hofje vol modezaken bij, maar het bekende pand van boekhandel De Slegte is lang niet het enige dat er leegstaat. Bovendien staat het eveneens vertrouwde gebouw van de ABN-bank te koop. Wat verder opvalt is dat tussen de huisnummer 24 en 38 en vier kappers en twee nagelstilisten direct naast elkaar zitten. ,,Ik weet het, bizar’’, aldus Van Praag die er een positieve draai aan geeft. ,,Het eerste gedeelte van de Breestraat telt ook minder winkels en er zit ook wat horeca. Want kappers en horeca is iets waar je op internet niet aan kan komen.’’

Top

In ieder geval lijkt één deel van de Breestraat gered en is het nog afwachten of de uiterlijke verbeteringen ook het tweede deel opkalefateren. Pas daarna kan de Breestraat volop strijden om een topnotering.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.