Staking bij AkzoNobel Sassenheim start binnenkort

De Sikkensfabriek in Sassenheim gaat ook plat.© Foto ANP/Lex van Lieshout

Roy Hazenoot
Sassenheim

De hete zomer bij AkzoNobel, zoals een werknemer van het bedrijf in maart in Leidsch Dagblad voorspelde, gaat beginnen. Binnen enkele weken is het de bedoeling dat bij tien productiefaciliteiten van het bedrijf, waaronder de Sikkensfabriek in Sassenheim, het werk voor minimaal 24 uur wordt neergelegd.

Actiebereidheid

,,Meer dan 90 procent van het personeel heeft voor acties gestemd”, zegt Erik de Vries van vakbond FNV. ,,Nou dan weet je wel wat er gaat gebeuren.”

Lees hier: Personeel Akzo wil ’nu een vuist maken’

De vakbondsman is de afgelopen week door heel het land gereisd om de actiebereidheid onder werknemers bij de tien fabrieken te peilen. ,,Ik had een meerderheid voor staken verwacht, maar dit had ik niet zien aankomen. Jeetje.”

Animo groot

Maandag komen alle vakbonden bij elkaar om officieel het besluiten te nemen om te gaan staken. Vervolgens kan het snel gaan en zit de multinational binnen enkele dagen tot enkele weken opgescheept met compleet stilgelegde fabrieken.

,,De personele bezetting is zo krap door het beleid van Akzo de afgelopen jaren dat maar een klein deel van de werknemers het werk hoeft neer te leggen om alles tot stilstand te krijgen. In dit geval is de animo zo groot dat het bedrijf sowieso plat gaat”, zegt de Vries met veel zelfvertrouwen.

Lees hier: Personeel stemt tegen loonsverhoging AkzoNobel

Reden voor de staking is de vastgelopen gesprekken tussen vertegenwoordigers van het personeel en AkzoNobel. Sinds maart stellen vakbonden en bedrijfspensioenfonds AFP dat er (in de toekomst) te weinig geld is om een redelijk pensioen aan de werknemers uit te keren.

In plaats van het 'gat' in de pensioenen aan te vullen, heeft AkzoNobel haar werknemers een loonsverhoging aangeboden. Dat eerste kost 400 miljoen euro, dat laatste ongeveer een tiende daarvan. ,,We worden met een fooitje afgescheept”, concludeerde Teun Ouwehand, een werknemer van de Sikkensfabriek in Sassenheim, afgelopen week tijdens de stemming.

Chemietak

De werknemers willen de directie snel onder druk te zetten. AkzoNobel verkoopt namelijk zijn chemietak voor 10 miljard euro en dat geld wordt, vermoedt het personeel, dit jaar verdeeld. Voor een groot deel, zo zegt het bedrijf, aan de aandeelhouders. Dus als de werknemers ook een deel van de opbrengst willen, dan moeten ze snel handelen.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.