’Zuid-Holland Space Valley van Europa’

ESA/Estec in Noordwijk.

ESA/Estec in Noordwijk.© Archieffoto Leidsch Dagblad

Peter van der Hulst
Noordwijk

Zuid-Holland groeit als het aan Franco Ongaro, directeur van het Europese onderzoekscentrum voor de ruimtevaart Estec uit tot de ’Space Valley van Europa’. Hij zei dat vrijdagmiddag tijdens de Statenontmoeting, een grote netwerkbijeenkomst van de provincie bij ESA/Estec in Noordwijk.

Ongaro noemde Estec een van de beste voorbeelden van geslaagde Europese samenwerking. Om uit te groeien tot grootste ruimtevaartregio van Europa is er nog wel wat nodig. Zelf werkt Estec met de campussen van Leiden en Delft aan de opzet van de universitaire studie ’internationale ruimtevaart’.

Ongaro is ook veel gelegen aan een goede relatie met de provincie. Bij het creëren van een ruimtevaartcluster op de lijn Delft, Den Haag, Leiden, Noordwijk is een sterke lobby van de provincie van belang om Europese subsidies in Brussel los te weken.

Commissaris van de Koning Jaap Smit hoefde niet van het belang overtuigd te raken. Hij beschreef Estec als ’een parel binnen de grenzen van Zuid-Holland. Een instituut waar de toekomst wordt uitgevonden’. Voor de verdere ontwikkeling is ook provinciaal geld, maar Smit stelde zijn gehoor direct gerust. ,,Want ruimtevaart levert veel geld op’’, zei Smit. Hij noemde de technologie in een auto als voorbeeld.

Om de rol van de ruimtevaart bij allerlei dagelijkse toepassingen te onderstrepen, nodigt Jan Rijpstra, burgemeester van Noordwijk, zijn collega’s binnenkort uit voor een cursusdag. Ook wordt er volgend jaar in Noordwijk voor jonge professionals in de ruimtevaart negen weken lang een zomerschool gehouden.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.