Alphen legt flink toe op parkeren

De grens van betaald parkeren in het Prins Hendrikstraat. Archieffoto Leidsch Dagblad

De grens van betaald parkeren in het Prins Hendrikstraat. Archieffoto Leidsch Dagblad

Annelies Karman
Alphen aan den Rijn

De gemeente Alphen legt toe op betaald parkeren. Het uitdelen van boetes kost meer dan het oplevert en door de crisis gaan er minder mensen winkelen in het centrum.

Alphen denkt dat het verlies komt doordat er vanwege de crisis veel minder mensen naar het centrum komen met de auto. Bovendien betaalt niet iedereen die zijn auto parkeert. Maar 63 procent van de automobilisten die hun auto stallen, haalt netjes een parkeerkaartje.

Bijna overal was een flinke daling te zien van het aantal parkeerde auto's. Vooral parkeergarage Castellum springt er uit in negatieve zin, de gemeente zag het aantal geparkeerde auto's daar met een derde slinken. Dat scheelt ruim twee ton aan parkeerinkomsten.

Ook sloot de parkeergarage aan het Thorbeckeplein, waardoor er ook minder geld binnen kwam. Bovendien is het onderhouden van al die parkeerterreinen en garages een dure aangelegenheid. Daar telde Alphen ruim anderhalf miljoen euro voor neer.

Boetes

Ook qua parkeervergunningen loopt Alphen niet echt binnen. Hoewel Alphen de tarieven voor een bedrijfsparkeervergunning vorig jaar verhoogde van 120 naar 240 euro, zijn de inkomsten op dat vlak ook al bijna 50.000 euro minder dan begroot.

En je zou zeggen dat Alphen juist verdient op het aantal boetes, als er zo veel 'zwartparkeerders' zijn. Maar een bon kost 56 euro en dat is volgens Alphen 'een kostendekkend tarief'. Eén lichtpuntje is dat er sinds gisteren mobiel parkeren is ingevoerd in Alphen. Je kunt dan met je mobieltje betalen voor parkeren op straat.

Die investering betaalt zich op termijn uit, denkt Alphen, omdat er dan bijvoorbeeld minder vaak een parkeerautomaat hoeft worden geleegd. Bovendien is het klantvriendelijk: de klant betaalt op de minuut af precies.

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.