Yassine B. hoeft niet de cel in na doodsteken Alphenaar Pierre Weymans

Annelies Karman
Alphen aan den Rijn

De man die de 27-jarige Alphenaar Pierre Weymans dood stak na een avond stappen in Alphen aan den Rijn, is door de rechtbank in Den Haag vrijgesproken. De rechters vinden het terecht dat de 23-jarige Yassine B. zich op zelfverdediging beroept.

De twee mannen kregen op 14 december 2014 ruzie na een avond stappen. B. zegt dat hij Weymans en een vriend vroeg om een vloeitje en dat het toen al snel uit de hand liep. Weymans hield B. in een houdgreep en B. was geschopt en ook geslagen met de gesp van een riem.

,,Ik kon niets zien en heb toen in paniek het mes uit mijn zak getrokken en in zijn been geduwd'', zei B. tijdens de behandeling van de rechtszaak, twee weken geleden. ,,Daarna ben ik opgestaan en weggelopen.'' Hij bood zijn excuses aan aan de familie van Weymans en zei dat hij zich schuldig voelde. ,,Ik heb dit nooit gewild. Ik zit hier zelf ook mee. Ik moet hier ook mee leven.''

Hij en zijn advocaten pleitten ervoor dat het noodweer was en dat B. stak omdat hij voor zijn leven vocht. In de uitspraak van de rechtbank staat: ,,Weliswaar is hij daarbij de grenzen van verdediging te buiten gegaan, want het toebrengen van vier steken was niet noodzakelijk, maar de rechtbank gaat er van uit dat dit is gebeurd onder invloed van de emoties die de houdgreep en het slaan bij verdachte veroorzaakten. Daarom handelde verdachte uit zelfverdediging in de vorm van noodweerexces.''

Het openbaar ministerie had tien jaar cel geëist. Het OM kan in hoger beroep gaan tegen de uitspraak. ,,We gaan de uitspraak bestuderen en dan bepalen of we in hoger beroep gaan’’, zegt een woordvoerder.

Meer nieuws uit LD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.