Amateurclubs keren zich massaal tegen beloftenteams

Streekgenoten Katwijk en VVSB troffen elkaar afgelopen seizoen in de tweede divisie.© Archieffoto Orange Pictures

Hielke Biemond
Leiden

Amateurvoetbalclubs uit de tweede divisie, derde divisie en hoofdklasse keren zich massaal tegen de aanwezigheid van beloftenteams van profclubs. Ook willen zij af van de verplichte promotie naar de eerste divisie.

Dat is de uitkomst van een enquête onder alle clubs door de vertegenwoordigende organen. Ten opzichte van de nulmeting, voordat de tweede divisie werd ingevoerd, zijn amateurclubs negatiever geworden.

Dat is niet alleen een kwestie van sentiment, ook van cijfers. Uit de enquête blijkt dat de toeschouwersaantallen in de tweede en derde divisie in het voorbije seizoen met 20 tot 35 procent zijn gedaald. Dat betekent een flinke afname van recettes en kantine-opbrengsten. Beloftenteams worden daar verantwoordelijk voor gehouden: 89 procent van de amateurclubs wil ze kwijt.

Vooral clubs in de tweede divisie zijn niet te spreken over de nieuwe competitieopzet. Tachtig procent wil af van spelen op zaterdagavond en terug naar een vast tijdstip. Voor verplichte contractspelers is in de tweede divisie wel wat draagvlak: 40 procent van de clubs is voor. Over de gehele linie is 80 procent tegen.

Verplichte promotie bij een kampioenschap wordt vanwege de strenge licentie-eisen door 75 procent van de tweededivisieclubs als een straf gezien in plaats van een beloning. Zij vrezen identiteitsverlies en financiële problemen als het zo ver komt. De enquête leidt tot dan ook tot de aanbeveling om clubs daar niet mee op te zadelen, net zomin als met beloftenteams. De KNVB gaat binnenkort zelf ook de nieuwe opzet evalueren met de clubs.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.