Enthousiast begin Koningsspelen

Ook de befaamde skippybal was aanwezig op de Koningsspelen.

Ook de befaamde skippybal was aanwezig op de Koningsspelen.© Foto Jordy Kortekaas

Stef van der Rest
Leiden

Met een klein dankwoordje opende de Leidse wethouder Paul Dirkse vrijdagmorgen de Koningsspelen op de atletiekbaan van de Leidse Hout. Meer dan 8700 kinderen van 31 Leidse basisscholen deden mee.

Een lange stroom basisschoolleerlingen loopt schreeuwend en springend het terrein van de atletiekbaan op. Ze verheugen zich duidelijk op de sportdag en naar de begeleiders wordt allang niet meer geluisterd. ,,Ik ben blij dat ik alle kinderen zie trappelen om te beginnen’’, zegt Dirkse. ,,Ik houd het kort.’’ Een lief klein meisje brengt een fluitje op een wit pluizig kussen. Dirkse voegt de daad bij het woord en blaast op het fluitje om de sportdag te laten beginnen. De kinderen mogen eindelijk hun energie kwijt.

Volgens voorzitter van de stichting Koningsspelen Leiden, Jan Breedeveld, is er niets veranderd in het concept. ,,Wel hadden we problemen met de begeleiding dit jaar’’, zegt Breedeveld. Dirkse voegt daar aan toe dat de organisatie wel extra moeite moest doen om 250 vrijwilligers te vinden, omdat het Da Vinci College al vakantie heeft. Wel anders dit jaar is dat alle scholen tegelijkertijd ’s ochtends kunnen sporten. Voorheen moesten sommige scholen ’s middags sporten, door een gebrek aan locaties. Dit jaar zijn er wel voldoende sportterreinen.

Over de begeleiding is Dirkse dik tevreden. ,,We hebben geweldige vrijwilligers en begeleiders. Zo hebben we middelbare scholieren die de basisschoolkinderen begeleiden met het sporten. Volgens mij zijn er ook Minervanen die helpen met de begeleiding. Zelfs de veiligheid wordt verzorgd door studenten van ROC Leiden. We doen het samen.’’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.