Comité Doesbrug: provincie, sta windmolens niet toe

Comité Doesbrug: provincie, sta windmolens niet toe
Windmolens bij Zoeterwoude langs de A4.
© Archieffoto
Leiderdorp

In haar strijd tegen windmolens in de Leiderdorpse Munnikkenpolder heeft het comité Doesbrug de hulp ingeroepen van de provincie. Volgens provinciale regels is plaatsing van windmolens uitgesloten in ’gebieden die vanuit landschappelijk, cultuurhistorisch of recreatief oogpunt kwetsbaar zijn’.

Een meerderheid in de gemeenteraad vindt dat Leiderdorp met windmolens een steentje bijdraagt aan een beter milieu. Het comité Doesbrug vindt het positief dat de gemeente nadenkt over duurzaamheid, maar vindt het van de gekke dat de daarvoor een recreatiegebied zou moeten worden verpest. ’Na twintig jaar werk zijn de Munnikkenpolder en de Weteringpolder een prachtig park geworden voor Leiderdorpers en toeristen’, schrijven bestuursleden Rob Sperna Weiland en Claudia Thunnissen van het comité aan de provincie. ’Nauwelijks gerealiseerd en in gebruik dreigt men alles weer op de schop te nemen, door te stellen dat er ook nog wel drie tot zes windmolens met een ashoogte van 85 meter bij kunnen op deze recreatieve postzegel. Gezien vanuit landelijk oogpunt lijkt het ons vreemd om juist hier energie te steken in een onderzoek naar de mogelijkheden tot het plaatsen van windmolens’.

Weidevogels

De bestuursleden van het comité voeren ook nog aan, dat in de polder de weidevogels na jaren van herinrichting ’eindelijk weer wat rust hebben’. Zij vragen de provincie een stokje te steken voor de windmolenplannen. ’Gemeentelijke initiatieven voor duurzaamheid steunen wij van harte, maar hier lijkt ons de maat zoek. Hier wordt net verworven duurzaamheid aangetast’.

De gemeente Leiderdorp heeft overigens nog niet meer besloten, dan dat de plaatsing van windmolens onderzocht moet worden en dat een plek langs de A4 tegenover meubelboulevard Wooon dan de beste plek zou zijn. Wethouder Olaf McDaniel (PvdA / milieu) heeft al aangegeven, dat dat volgens de huidige provinciale regels niet is toegestaan.

Meer nieuws uit Leiden