Eis: lange straf na bloedig pak slaag op Alphense galerij

onze verslaggever
Den Haag

Buurvrouwen schrikken van het geweld waarmee Raoul M. (34) het gezicht van zijn Alphense drugsmaatje (31) telkens weer op de betonnen galerijvloer slaat.

De buurvouwen voelen het beton zelfs trillen: ,, Het was keihard gebonk''. Het slachtoffer loopt een gebroken kaak, neus en een oogkas op. Het is een bloedbad.

Het gebeurt 's avonds 16 januari op de galerij van een appartementencomplex aan de Kleiwerf in Alphen.

Poging tot doodslag

Vrijdag stond M. terecht bij de Haagse rechtbank. Het OM eist wegens poging tot doodslag 2,5 jaar cel tegen Alphenaar M. en nog eens tien maanden voorwaardelijk.

Daar bovenop wil het OM vijf maanden cel extra opgelegd zien omdat M. in een proeftijd liep van een eerdere veroordeling. Al vier maal eerder werd hij wegens mishandelingen veroordeeld, soms tot lange celstraffen. Hij lijkt een gigantisch agressieprobleem te hebben. Het OM wil daar verplichte behandelingen voor.

Cocaïnegebruikers

De dader en het slachtoffer, beiden werkloze cocaïnegebruikers, kenden elkaar al zo'n vijftien jaar. Die avond hadden ze ook gebruikt, en vergeefs geprobeerd meer drugs te scoren. In de woning van een gemeenschappelijke vrouwelijke kennis aan de Kleiwerf begon het latere slachtoffer zich vervelend naar die vrouw te gedragen. Hij spuugde haar ondermeer vernederend in het gezicht. M. gaf hem een bloedig pak slaag.

De verdediging voert noodweer aan en vindt de geëiste straf te hoog.

De rechtbank doet uitspraak op 29 april.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.