Dorpsfeest Zoeterwoude gaat de lucht in

Baggercross 2013. Foto Adri Straathof

Baggercross 2013. Foto Adri Straathof

Binnert Glastra
Zoeterwoude

Het programma van het Dorpsfeest Zoeterwoude is gevarieerder dan ooit en daar is Jacintha Paardekooper, een van de organisatoren, best trots op. En op het afsluitende optreden van singersongwriter Nielson. Ze omschrijft het festival als een ’echt dorpsfeest voor Zoeterwoude dorp en Rijndijk, waar iedereen elkaar tegenkomt’.

Het feest ontstond vijf jaar geleden uit een behoefte. ,,In Stompwijk heb je het paardenrennen en in Koudekerk de trekkertrek, maar hier had je zoiets niet, vertelt Paardekoper. ,,Tot een groep enthousiaste mensen elkaar aanstak met ideeën.’’

Het dorpsfeest is naast de drankinkomsten en lotenverkoop voor een groot deel afhankelijk van sponsors, zoals bedrijven uit de regio. René de Jong, die vroeger schuurfeesten organiseerde, houdt zich bezig met die sponsoring. ,,Het duurde dit jaar wat langer, maar nu het gelukt is kunnen we acts als Nielson en de Corona´s neerzetten’’, zegt De Jong. Een van de leukste onderdelen van het driedaagse festival is voor hem de kindermiddag op zaterdag. Die staat in het teken van hutten bouwen, springkussens, schminken, cakejes versieren en nog meer activiteiten voor de kinderen.

Nieuw dit jaar in de luchtballonvaart. ,,We hebben 35 aanmeldingen en er kunnen 40 mensen mee, dus het als het mooi weer is gaat het door’’, zegt Paardekooper. Via de loten die huis- aan huis worden verkocht voor een euro kunnen de Zoeterwoudenaars dit jaar is ook een plek in de luchtballon veroveren. Ook ervaren tractorrijders uit buurt kunnen hun hart ophalen. Op zondag komen zij bijeen voor de tractorbehehendigheidswedstrijd. Hoe dat eruit ziet? Denk aan een tractor die een metalen ring voorzichtig om een staaf heen probeert te manoeuvreren of aan een stoelendans, maar dan uitgevoerd door tractors.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.