LUMC begint campagne om vrouwen te waarschuwen voor een hartinfarct

Redacteur Leiden
Leiden

Het was vrijdagmiddag 11 oktober jongstleden, drie uur. Gré Duindam-de Ruyter (79) zal het nooit meer vergeten. ,,Ik zat op de bank een boek te lezen. Ineens wilden mijn armen niet meer. Het leek of er lood in zat. 'Het zal wel weer over gaan', dacht ik.'' Intussen had de Noordwijkse geen flauw benul dat ze een levensbedreigend hartinfarct doormaakte.

Openhartig vertelt ze in het bijzijn van haar kleindochter Lotte Guyt in het LUMC haar verhaal, vooral ook om anderen te waarschuwen. Ze haakt daarmee in op de campagne waarmee het LUMC vrijdag is begonnen om vrouwen te attenderen op klachten die duiden op een hartinfarct.

,,Hoe eerder je erbij bent, hoe kleiner het infarct'', vertellen cardioloog Greetje de Grooth en arts-onderzoeker Maaike Hermans. ,,Opvallend verschil met mannen is, dat vrouwen de klachten van een hartinfarct minder snel herkennen en dus later de arts inschakelen.''

Mevrouw Duindam beseft het maar al te goed. ,,Mijn man vertrouwde het niet die vrijdagmiddag. Hij liep naar onze buurman, die arts is. Hij dacht niet meteen aan een infarct. Hij vroeg of ik pijn had. 'Een beetje tussen mijn schouderbladen', zei ik. Toen moest mijn man 112 bellen. Zelfs toen er drie ambulancebroeders ons huis binnenstormden, vond ik de hele poespas zwaar overdreven. Daar denk je nu wel over na. Wat zou er zijn gebeurd als mijn man de buurman - die heel toevallig thuis was- , er niet bij had gehaald? Ik weet niet of ik mijn verhaal nu had kunnen vertellen. Vandaar dat ik die campagne zo goed vind.''

Bussen Tien bussen in de regio Hollands Midden (Goudse, Alphense en de Leidse regio) rijden de komende drie maanden met grote posters met daarop pakkende zinnen als 'Ook vrouwen kunnen een hartinfarct krijgen'. Ook in de bus worden passagiers geïnformeerd over de gevaren van ziekten aan het hart of de bloedvaten. Daarnaast wordt informatie neergelegd in de wachtkamer van de huisartsen. Over een half jaar wordt de campagne herhaald.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.