Niet ook nog asielzoekers in Leidse moskeewijk

Loman Leefmans
Leiden

Er komt geen centrum voor uitgeprocedeerde asielzoekers in het voormalige schoolgebouw aan de Leidse Ter Haarkade. Het pand was daar wel even voor in beeld, zo bevestigt een woordvoerster van de gemeente, maar al snel werd duidelijk dat de onderzochte locatie ongeschikt is voor het beoogde doeleinde.

Het weerhoudt het Leidse raadslid Tomas Kok er niet van om het stadsbestuur schriftelijk om opheldering te vragen. Want hij werd getipt door een aantal buurtbewoners, dat opmerkte dat het schoolpand werd bekeken, gemeten en gefotografeerd. 'Deelt u de mening van Groep Kok dat de buurt genoeg te verduren heeft en dat de komst van een opvangcentrum voor asielzoekers zal leiden tot nog hoger oplopende spanningen?', aldus Kok.

Als het Leidse raadslid - dat onlangs namens de PVV deelnam aan de provinciale verkiezingen - het heeft over 'genoeg te verduren', dan doelt hij op de komst van een omstreden moskee bij de Ter Haarkade. Kok, en ook een deel van de buurtbewoners, is daar geen voorstander van. Als er ook asielzoekers in de wijk achter de Haagweg en nabij de Churchilllaan zou komen, dan wordt dat meer dan één buurt in Leiden kan verdragen, volgens Kok. ,,De school wordt nu anti-kraak verhuurd en dat verhoudt zich prima met de bewoners. Maar asielzoekers zou echt gewoon te veel zijn.''

De speculaties van Kok en zijn schriftelijke vragen, blijken dus overbodig. Toch kijkt hij uit naar de antwoorden. Kok had namelijk twee weken geleden een spoeddebat in de gemeenteraad aangevraagd vanwege vermeende spanningen in de wijk tussen voor- en tegenstanders van de nieuwe moskee. Tijdens dat debat distantieerden alle andere Leidse partijen zich van Koks opvattingen en verweten hem opruiing in de buurt.

Daar komt het jonge raadslid aan het einde van zijn vragenlijst over het asielzoekerscentrum nog even op terug. 'De burgemeester stelde in het interpellatiedebat dat er uit onderzoek zou blijken dat er rondom de Ter Haarkade niet veel aan de hand is. Kunt u het onderzoek in kwestie openbaar maken?'

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.