Oegstgeestse jeugd drinkt wat teveel
Drankloze jeugd is niet te doen, maar minder moet het wel. Archieffoto ANP
Het alcoholgebruik van Oegstgeestse kinderen tussen 11 en 18 jaar moet omlaag. Eigenlijk zouden ze helemaal niet moeten drinken, maar dat is een onmogelijke opgave. Het college van burgemeester en wethouders vindt het al mooi zat als het alcoholgebruik zou dalen tot het regionaal gemiddelde. Nu zitten de Oegstgeestse kinderen daar namelijk boven.
Dat blijkt uit het ’Preventie- en handhavingsplan alcohol 2014-2016’, waarover de gemeenteraadscommissie zich volgende week buigt, en waarin staat hoe Oegstgeest denkt het alcoholgebruik onder jongeren te bestrijden. De cijfers daarin zijn aangeleverd door de GGD, die ze eind vorig jaar verzamelde tijdens een grootschalig onderzoek in de regio.
Binge drinken
Van alle Oegstgeestse kinderen tussen de 11 en 18 jaar heeft 45 procent wel eens alcohol gedronken. En dan niet die ene keer bij het 50-jarig huwelijk van opa en oma, maar met enige regelmaat en ook wel meer dan een slokje of twee. Ze drinken gemiddeld 5,5 glazen per week. Van de ondervraagde jongeren gaat bij 24 procent bovendien meer dan 5 glazen per keer het keelgat in - daarmee voldoen ze aan de GGD-definitie van ’binge drinker’.
Nou is het ook weer niet zo, dat de jeugd in de rest van de regio van de blauwe knoop is. Bovenstaande percentages liggen in de regio gemiddeld maar een beetje lager: 43 procent drinkt, gemiddeld 5,3 glazen per week en 22 procent is ’binge drinker’. ,,Dit betekent dat er met dit preventie- en handhavingsplan een flinke winst te behalen valt bij gemeente Oegstgeest’’, zo staat in het nieuwe drankplan. Er is 4000 euro voor beschikbaar.
Toerbeurt
Om het alcoholgebruik omlaag te krijgen, zet Oegstgeest vooral in op voorlichting, en samenwerking met sportclubs, horecagelegenheden en verkooppunten. Het moet beter tussen de oren wat voor schade alcohol aanricht. Dat gaat namelijk niet alleen om materiële schade door bijvoorbeeld nachtelijke vernielingen, of om geschreeuw op straat in de kleine uurtjes. Het kan ook leiden tot gezondheidsklachten, verslaving, hersenschade en ongewilde of onveilige seks.
De controle op alcoholverstrekking en -gebruik wil de gemeente graag in samenwerking met de regio oppakken. Door de gemeentelijke ’handhavers’ bij toerbeurt te laten werken, kunnen er veel meer controle-uren in Oegstgeest zijn dan met alleen de inzet van eigen ambtenaren.
Het plan moet nog door de gemeenteraad, maar is deels al in gang gezet. Alle ouders van kinderen in de doelleeftijd ontvingen als het goed is een brief van de burgemeester. Een brief die alle ouders van ’nieuwe 12-jarigen’ in het dorp voortaan krijgen. Want ook ouders moeten het tussen de oren krijgen. Volgens de GGD-cijfers vindt 54 procent van de Oegstgeestse ouderlijke macht het alcoholgebruik van het kroost geen punt.