Leidens Ontzet: heel de regio ligt stil

Binnert Glastra
Leiden

Leidens Ontzet is meer dan Leids feest. Omliggende gemeenten vieren het volksfeest net zo hard mee, het openbare leven ligt er bijna net zo stil als in de stad; iedereen wil naar Leiden toe.

Dit jaar valt Leidens Ontzet op een zaterdag, de scholen zijn vrij. Niet dat het heel veel verschil maakt; ook in andere jaren kunnen scholieren naar de kermis toe.

,,Sinds jaar en dag zit 3 oktober in het vaste pakket vakantiedagen. Vrij voor leerlingen en personeel", zegt John Swieringa, rector van het Rijnlands Lyceum in Oegstgeest. ,,Door ze vrij te geven, stellen we de leerlingen in staat om deel te nemen aan de vieringen in de stad."

Wil je niet naar Leiden maar gewoon een middagje winkelen in eigen dorp of stad? Ook dat verdient enige voorbereiding, want winkelpersoneel buiten Leiden wil ook graag naar het feest. Winkelhof in Leiderdorp adviseert klanten de individuele winkeltijden in de gaten te houden, zo staat op de website te lezen. Geen garantie voor succes dus.

Opvang

Kinderopvang Voor ouders die buiten de stad werken, of die zich in het feestgedruis willen storten kan dat soms lastig zijn. Zo niet in Leiderdorp. Johan Vriesema, directeur bij Stichting Kinderopvang Leiderdorp: ,,We vinden het fantastisch dat Leidens Ontzet er is. Wij zorgen dat we dan open zijn, zodat andere mensen van het feest kunnen genieten."

Het bedrijf heeft het merendeel van haar vestigingen in Leiderdorp, maar ook drie vestigingen in Leiden en twee in Hoogmade. Ongeveer 60 procent van de kinderen komt gewoon naar het kinderdagverblijf.

,,Mijn ervaring is dat vooral de jongste broertjes en zusjes van schoolgaande kinderen dan niet komen. Als een dochter van 6 de hele dag vrij heeft, dan gaat het kind van 3 vaak ook niet naar de opvang", zegt Vriesema. ,,Met de kinderen die wel op de opvang zijn, wordt hutspot gegeten. En Leiderdorpse vestigingen gaan naar de optocht kijken in Leiden. Het leeft namelijk wel.''

Vrij

Het personeel op het kinderdagverblijf maakt onderling afspraken. ,,Wie het ene jaar werkt, wil het volgende jaar vrij. Dat is het belangrijkste spel dat gespeeld wordt", aldus Vriesema. ,,Ze volgen nauwlettend welke ouders niet komen, dan hoeven er minder medewerkers op de groep te staan." Vanuit de bedrijfsvoering geldt het als een reguliere werkdag; de CAO zegt niets over lokale feestdagen en dus ook niet over extra uitbetaling voor degenen die wel op het rooster staan.

Verhuizen met 3 oktober? Niemand in het stadscentrum zal het zich in het hoofd halen, maar in de buurtgemeenten misschien wel? ,,Veel jongens komen uit de regio en vragen zelf al vrij. Het kantoor is open, maar dat is vaak het enige", aldus een woordvoerder van Supermove Verkroost Verhuizingen in Leiderdorp. Dat kan ook best. Veel mensen verhuizen toch niet op 3 oktober. Ze halen liever een harinkje.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.