Kaag en Braassem gaat meer vluchtelingen met een verblijfsvergunning onderdak bieden

Wethouder Schoonderwoerd.

Wethouder Schoonderwoerd.

Medewerker Internet
Kaag en Braassem

De gemeente Kaag en Braassem gaat 'een schepje bovenop doen' op het onderbrengen van asielzoekers met een verblijfsvergunning. Dat hebben wethouder Floris Schoonderwoerd en de fractievoorzitters uit de gemeenteraad besloten.

,,Als een van de weinige gemeenten voldoen wij dit jaar aan de eisen van het onderbrengen van statushouders'', benadrukt Schoonderwoerd maar weer eens.

,,Heel veel gemeenten voldoen er niet aan. Daardoor zitten er 13.000 mensen in asielzoekerscentra die een verblijfsvergunning hebben. Dat is een hele forse achterstand. Als dat snel wordt weggewerkt, is daarmee al een deel van het probleem is opgelost. Het bouwen van een nieuw centrum kost minstens een half jaar.''

Overigens is Kaag en Braassen niet gevraagd om een centrum in te richten of te bouwen.

VVD-raadslid Paul van Emmerik vraagt Schoonderwoerd met klem om ook aan de eigen jongeren in Kaag en Braassem te denken. De wachtlijst voor huurhuizen is lang. De wethouder reageert: ,,Nu al gaat een fors percentage van de woningen naar statushouders. Daar moet wel draagvlak voor blijven. Dat komt onder druk te staan als de helft van de huizen naar deze groep gaat. Daarom gaan we ook kijken naar andere oplossingen.''

Op dit moment gaat ongeveer een derde van de vrijgekomen huurhuizen in de sociale sector in Kaag en Braassem naar mensen met een verblijfsvergunning. Dat was al zo voordat de toestroom vanuit Syrië toenam.

Meer nieuws uit LD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.