Microscoop van museum Boerhaave grijpt net naast titel ’Pronkstuk’

© Foto Hielco Kuipers

ANP
Leiden

De microscoop van Antoni van Leeuwenhoek is tweede geworden in de finale van het programma ’Het pronkstuk van Nederland’. Het topstuk van het Leidse Rijksmuseum Boerhaave moest alleen Het Plakkaat van Verlatinghe voor zich dulden.

Het Nederlandse publiek maakte die keuze tijdens een live-uitzending op NPO 2. Het schilderij De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn werd derde.

Het Plakkaat van Verlatinghe, uit het jaar 1581, is de officiële beslissing van de Nederlandse Staten-Generaal om afstand te nemen van de Spaanse vorst Filips II en hem niet langer als heer der Nederlanden te erkennen. Het Plakkaat markeert de geboorte van de Republiek der Verenigde Nederlanden.

’Ambassadeurs’ van negen objecten probeerden deze week onder leiding van Jort Kelder hun onderwerp zo goed mogelijk over het voetlicht te krijgen. Ambassadeur van het winnende Plakkaat (44 procent van de stemmen) was neuropsycholoog Erik Scherder. De eerste onafhankelijkheidsverklaring ter wereld ligt in het Nationaal Archief in Den Haag. Het archief krijgt nu een bronzen schild.

Daarnaast geeft PostNL een postzegelvel uit met daarop de winnaar van Het pronkstuk van Nederland.

Lees ook: Microscoop in finale

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.