Onzichtbare sjouwers

Aad Rietveld
Leiden

Wat voor de één een feest is, is voor de ander een tijd van hard werken. Als u dit leest, is een veertig man tellend team onder leiding van Rob van Tongeren al weken hard aan het werk geweest en dat gaat nog wel even door.

Want er moeten dezer dagen bijvoorbeeld vierduizend meter aan dranghekken worden geplaatst (voor de Taptoe, de Optocht, het vuurwerk). Het kermisterrein is vorige week al ontdaan van bushokjes, verkeersborden, fietsenrekken, brievenbussen en prullenbakken.

Vanochtend in alle vroegte zijn de vlaggenmasten bij het stadhuis geplaatst en de dranghekken bij De Waag. Die van de Taptoe zijn gisteravond alweer weggehaald en worden straks voor de optocht weer in alle haast neergezet. Tijdens de Taptoe en de Optocht blijven ze alert, want de hekken moeten snel weg kunnen als er hulpdiensten door de afzettingen moeten.

Als al die duizenden feestvierders vanavond op de bank ploffen, doen Van Tongeren en zijn mannen er nog een schepje bovenop. Want dan begint het hele proces in omgekeerde volgorde: al die duizenden hekken moeten weer weg, borden verwijderd en straatmeubilair teruggezet. Mede dankzij deze onzichtbare sjouwers kan Leiden het dagelijks leven komende maandag weer oppakken.

Rob van Tongeren is een gemoedelijke Leidenaar. Zo’n type ’wat je ziet is wat je krijgt’. Daar wordt een mens altijd blij van. Ik verheug me dus zeer op dit interview. Rob zal me allerminst teleurstellen.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.