Voorlopig nog pinnen in het dorp

Redacteur Rijn en Veen
Roelofarendsveen

Waar de meeste kleine dorpen in Nederland het voortaan zonder pinautomaat moeten doen, lijkt Kaag en Braassem die dans voorlopig nog even te ontspringen. Het aantal automaten in de gemeente is de afgelopen jaren stabiel gebleven.

’Aantal geldautomaten in kleine dorpen daalt drastisch’, kopte De Volkskrant gisteren. In vijf jaar tijd zijn duizend geldautomaten opgeheven, blijkt uit cijfers van De Nederlandse Bank en onderzoeksbureau RBR.

Maar niet in Kaag en Braassem. ,,In de afgelopen tien jaar hebben wij geen pinautomaten weggehaald in deze gemeente. Sterker nog, we hebben er één bijgeplaatst in het winkelcentrum in Oude Wetering’’, zegt Aad Smit van Rabobank Groene Hart Noord.

Wanneer op een geldautomaat 40 tot 50 duizend transacties per jaar plaatshebben, is het rendabel om deze aan te houden. Daarnaast moeten alle klanten van de bank binnen een straal van drie tot vier kilometer van het pinautomaat wonen.

,,Als we naar deze normen kijken, bestaat de kans dat de automaat in Rijnsaterwoude binnenkort verdwijnt. Die wordt steeds minder gebruikt’’, aldus Smit. ,,Bovendien bevinden de automaten van Leimuiden, Langeraar en Woubrugge zich binnen een straal van drie kilometer.’’

Hoewel het aantal geldautomaten stabiel is, volgt de gemeente wél de landelijke trend als het gaat om sluitende bankkantoren. In deze gemeente sloot de Rabobank kantoren in Rijpwetering, Oude Wetering, Hoogmade en Woubrugge.

,,Op het laatst trokken deze filialen minder dan twee bezoekers per uur. Toch moesten er om veiligheidsredenen altijd minimaal twee medewerkers aanwezig zijn. Dat is niet lang houdbaar.’’

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.