Treurnis bij hockeysters LOHC na zo veel onrecht

Gertjan van Geen
Oegstgeest

Hoe veel klappen kan iemand hebben, voor het te veel is? Veel kennelijk. Voor het tweede jaar op rij miste LOHC zondag promotie naar de overgangsklasse van het vrouwenhockey, maar coach Eddie Simmons legt zich er niet bij neer. Zondag moest hij er nog niet aan denken, maar volgend seizoen heeft hij vast weer frisse moed gevonden om het opnieuw te proberen. Goddank zijn er dan geen play-offs.

Beter op zaterdag, beter op zondag. Shoot-outs op zaterdag, shoot-outs op zondag. Twee keer voorgekomen, twee keer verloren met 3-2.

Sport is keihard en regels zijn regels. Zou er een stand over drie duels zijn opgemaakt, dan had LOHC vijf punten gehad en QZ twee. Zou hockey een jurysport zijn geweest, dan had LOHC voor de uitvoering een beduidend hoger cijfer hebben gekregen dan de Nijmeegse ploeg. Maar de regels in de play-offs zijn nu eenmaal eenvoudig. Bij een gelijkspel volgen shoot-outs en de winner takes all. Daardoor behield QZ, net als vorig seizoen in de beslissende serie tegen de Oegstgeestsen, zijn positie in de overgangsklasse en kon LOHC het naderende eeuwfeest niet opluisteren met een unieke promotie.

Simmons kon het bijna niet bevatten. ,,Net als zaterdag waren we weer een groot deel van de wedstrijd beter, maar heeft het anti-hockey gewonnen. Het mag dan effectief zijn, ik vind het gênant dat je als overgangsklasser op zo’n manier speelt’’, sprak Simmons gelaten.

Zaterdag verspeelde LOHC een 1-0 voorsprong (doelpunt Annick de Boer ) op vier minuten van het einde. Het bracht herinneringen terug van de eerste play-offserie om promotie tegen Weert. Ook toen won LOHC het eerste duel, maar moest het in het tweede duel acht seconden voor tijd de gelijkmaker toestaan. Na de zeperd zaterdag klonk Simmons nog strijdbaar. ,,We zijn boos dat we het weggegeven hebben. Zondag gaan we volle bak voor de winst.’’

Het thuispubliek zag zondag inderdaad een getergde ploeg, die regelmatig in de Nijmeegse cirkel kwam, maar het laatste zetje niet kon geven. Een klein kwartiertje na rust kreeg LOHC een domper te verwerken toen QZ uit een van de spaarzame uitvallen trefzeker was. Vier minuten voor tijd poetste Britt Uljee de achterstand echter weg.

In de beslissende shoot-outreeks kreeg de thuisploeg opnieuw een flinke tik. Bij 1-1 stopte keepster Veerle van Grafhorst de inzet. De bal lag los, maar de scheidsrechter oordeelde dat Grafhorst op de bal lag en kende QZ een strafbal toe. ,,Absoluut belachelijk’’, vond Simmons van die beslissing. ,,Ik heb het meteen na afloop nog een keer teruggekeken en de bal lag los. Er was niks aan de hand. Ik vind zoiets een bepalend moment in de shoot-outs serie. Maar goed; kennelijk moeten we eerst nog dieper vallen om weer op te kunnen staan. Ik kan mijn ploeg niets verwijten, behalve dat we te weinig gescoord hebben. We hebben maximale energie gegeven in zes wedstrijden. We hebben goed gespeeld, hadden ze in de tang, maar goed hockey wordt niet altijd beloond. Dit doet heel erg pijn.’’

Nooit eerder speelde bordeauxrood-wit op het op een na hoogste niveau in Nederland en voorlopig gaat het daar ook niet van komen. Na het volgende seizoen komt tussen de hoofd- en overgangsklasse een promotieklasse. ,,We moeten geloof ik bij de beste drie of vier komen. Dan promoveren we automatisch naar de overgangsklasse’’, zegt Simmons, die zich naar eigen zeggen niet altijd gesteund voelt binnen de club. ,,Er is een groepje hier dat het niet zo op heeft met dames 1 en met mij. Dat laten ze duidelijk blijken richting mij. Door de ploeg voel ik me wel gesteund. Zij hebben me in de winterstop gevraagd of ik wil blijven. Daarom heb ik bijgetekend.’’

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.