’Nederlandse vechtlust’ helpt ZZ Leiden

Jessey Voorn was dinsdagavond niet te houden en kwam tot 27 punten voor ZZ Leiden.© Foto Hielco Kuipers

Hielke Biemond
Leiden

Steeds als Zorg en Zekerheid Leiden in de play-offs om de landstitel grote vraagtekens oproept over de mentale weerbaarheid, neemt het basketbalteam die op overtuigende wijze weer weg. Net als in de kwartfinale tegen Amsterdam leidde een benarde situatie niet tot de ineenstorting, maar tot een demonstratie van onverzettelijkheid die zoete herinneringen opriep aan de succesjaren.

Met een verbeten 76-67 zege op Zwolle bracht Leiden de stand in de halve finale op 2-2, een weerspiegeling van de verhoudingen in de reguliere competitie. Daarmee stevent deze serie, die zaterdag wordt vervolgd, af op een maximale omvang van zeven wedstrijden. ,,Het is nog steeds geen mooi basketbal, maar we hebben wel geknokt’’, sprak topscorer Jessey Voorn. ,,Daar draait het om in de play-offs.’’

Over het gebrek aan vechtlust sprak coach Paul Vervaeck voor zijn doen ongekend harde woorden na de zielloze vertoning zondag in Zwolle. De Belg slaagde erin om zijn spelers op scherp te krijgen, al hadden zij daar zelf ook een belangrijk aandeel in. Twee Amsterdammers vulden de dit seizoen grotendeels vacante vacature van aanjager dinsdagavond voorbeeldig in. Jessey Voorn was de leider die hij zo graag wil zijn: niet met woorden, maar door het goede voorbeeld te geven.

Routinier Rogier Jansen, die in het reguliere seizoen nog vaak de indruk wekte een jaar te lang te zijn doorgegaan, is in de play-offs van ouderwets grote waarde. Hij is de enige stabiele factor bij ZZ Leiden in de halve finale. ,,Dat is ervaring’’, verklaarde hij. ,,Het zijn natuurlijk niet mijn eerste play-offs. Het is een moeizaam seizoen geweest, maar we zijn nu aan het knokken. En ik ook.’’ Terwijl de eerste Amerikaanse spelverdeler Jon Lee met een ontsteking onder zijn voet toekeek, eiste Jansen gretig een hoofdrol voor zichzelf op. ,,Dit was de Nederlandse vechtersmentaliteit’’, sprak hij. ,,Niet mooi, wel effectief.’’

Net als in de eerste thuiswedstrijd in de halve finale moest ZZ Leiden wel meteen in een energieverslindende achtervolging. Zwolle profiteerde van geforceerd Leids spel en liep kalm uit naar 0-11. ,,Zij begonnen weer agressiever’’, sprak Voorn kritisch. ,,Daar moeten we echt iets aan gaan doen, want in thuiswedstrijden komen we daar een keer mee weg, maar in Zwolle niet.’’

Vervaeck nam wijselijk een time-out en slaagde er tijdig in de defensieve discipline aan te halen bij zijn team. De in het openingskwart opgelopen schade was daardoor beduidend minder groot dan een week eerder. Ook de personele problemen waren alleszins te overzien. Ingepaste talenten als Jan Driessen en Marijn Ververs hielden zich staande en toen Thomas Koenis licht aangeslagen op de hometrainer zat, zag hij zijn prima spelende vervanger Leigh Enobakhare met vier rake vrije worpen op rij de eerste voorsprong van de avond verzorgen (23-21).

De aanvallen liepen lang niet altijd lekker en eindigden te vaak bij Mohamed Kherrazi, die het juist van zijn defensieve kwaliteiten moet hebben. Dat deerde niet, want het belabberd schietende Zwolle werd op karaktervolle wijze in bedwang gehouden. De afstandsschoten waren ditmaal een Leids wapen. ,,Het zat ons daarbij ook niet tegen’’, vond Jansen. ,,Ze moeten natuurlijk wel vallen, maar dat dwing ik ook een beetje af’’, vulde Voorn aan.

De specialist kwam in totaal tot zes verre driepunters. Hij produceerde er vlak voor rust drie op rij, met een achteraf bezien beslissende voorsprong tot gevolg (34-25).

Het duurde tot in het derde kwart voordat Zwolle in aanvallend opzicht weer op gang kwam. De thuisploeg kon in de tweede helft bijblijven, vooral dankzij het betere schotpercentage, en hield de voorsprong intact. Zestien punten werd het zelfs, toen Floris Versteeg met een driepunter voor 62-46 zorgde.

De Leidse overwinning had dan ook groter kunnen uitvallen, ware het niet dat de verdedigende concentratie in de slotfase wegviel. Dat kon de ploeg zich nu eens permitteren - een zelf afgedwongen luxe.

Meer nieuws uit ZZ Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.